24 juni 2024
Thumbnail voor Tips voor een actieve vakantie naar Tsjechië: ‘Hier moet je fietsen en wandelen’

Tips voor een actieve vakantie naar Tsjechië: ‘Hier moet je fietsen en wandelen’

Dit is een persbericht

Tsjechië profileert zich als een actieve bestemming en dat er steeds meer fiets- en wandelliefhebbers naar het land komen merkt ook het Tsjechische toeristenbureau. “Door het uitgebreide wandel- en fietsnetwerk is Tsjechië een fantastische bestemming voor een actieve vakantie”, laat Petra Paleckova, directeur van CzechTourism Benelux, weten.

Op de Fiets en Wandelbeurs, die van 23-25 februari georganiseerd wordt in de Jaarbeurs Utrecht, heeft Tsjechië een stand. Zes Tsjechische regio’s zullen aanwezig zijn om bezoekers de beste tips te geven voor een fiets- en wandelvakantie. Wij hebben aan de reisexperts van de Tsjechische regio’s alvast wat tips gevraagd.

Centraal-Bohemen; Elberoute & Boheemse Karst
Veronika Sticková woont in Praag, maar werkt voor het toeristenbureau van de regio Centraal-Bohemen, het gebied rond Praag. De 11.000 km2 grote regio is enorm veelzijdig. “Kastelen, historische stadjes, wijngaarden en rivieren. Onze regio is enorm divers”, vertelt Veronika. Je vindt er misschien geen hoge bergen, maar er zijn vijf beschermde natuurgebieden. De meeste plekken zijn binnen een uur te bereiken vanuit Praag en dus kun je een stedentrip prima combineren met een uitstapje buiten het centrum. Veronika’s favoriete wandelplek is de Boheemse Karst. Een bosrijk gebied met mooie uitkijkpunten, perfect aangegeven wandelroutes en kastelen.

Haar collega Lucie Vurbsová raadt fietsers de Elberoute aan. Lucie: “In onze regio zijn een groot aantal rivierpaden, maar de meest ontwikkelde is de Elberoute. De vele attracties, monumenten en gezellige steden maken de route bovendien erg aantrekkelijk.” De route loopt van de bron van de Elbe via Centraal-Bohemen naar Duitsland. Het is ook mogelijk om de fietstocht te starten in Praag. Je volgt dan eerst een stukje van de Moldauroute en vanaf Mělník volg je de Elberoute. Fout gaan is bijna onmogelijk. De bewegwijzering van de Elberoute, en ook de andere routes in Tsjechië, wordt met veel zorg onderhouden.

Ústí regio; Ertsgebergte & Boheems Zwitserland
De Elbe fietsroute voert ook door de regio Ústí. Een gebied in het noordoosten van Tsjechië aan de Duitse grens. “De Elberoute is inderdaad een prachtige fietsroute”, laat Lucie Druckerová van de regio Ústí weten maar wil je wat anders dan raadt Lucie de fietsroute door het Ertsgebergte aan. De Krušnohorská cyklomagistrála loopt langs de bergkam van het Ertsgebergte. Deze route is niet zo bekend als de Elberoute een hierdoor een stuk rustiger. De route is aangesloten op de Elbe-route in Děčín en gaat naar Karlovy Vary en Cheb. De fietsroute is 246 km. Je kunt genieten van mooie uitzichten, maar ook (technische) bezienswaardigheden, waaronder monumenten die op de UNESCO-lijst staan. Enkele interessante plekken onderweg zijn het  waterreservoir Flaje, het rotsstadje Tisá en de tafelberg Děčín Sněžník. Wandelaars kunnen zich uitleven in het Nationale Park Boheems Zwitserland. Het is een schitterend gebied met prachtige natuurfenomenen. Door het gebied lopen diverse wandelroutes, waaronder de lange afstandsroute Hřebenovka.

Karlovy Vary; Egerroute & Slavkov bos
Naar de spa-regio van Tsjechië komen al sinds de 18e eeuw bezoekers. Ze komen er voor het heilzame water, maar een spakuur omvat niet alleen mineraal water drinken en er in baden. Wandelen en de frisse lucht inademen hoort er ook bij. Laat dat nou uitstekend in de regio van Karlovy Vary kunnen! Josef Slunecko, toerisme medewerker van de regio Karlovy Vary, laat weten dat er zowel voor fietsers als wandelaars een breed aanbod aan paden is. Het grootste bos is het Slavkov bos tussen de spasteden Karlovy Vary en Mariánské Lázně. Maak een wandeling bij Kladská of wandel naar een van de vele uitkijktorens nabij Karlovy Vary. Josef Slunecko: "We hebben meer dan 2.100 kilometer aan perfect gemarkeerde fietsroutes. De meest populaire route is de Egerroute. De route voert door de schilderachtige vallei van de rivier de Eger (Tsjechisch: Ohře) door vier West-Boheemse regio's."