13 juni 2024
Thumbnail voor Vijf wintertips om de rustige kant van Tirol te beleven

Vijf wintertips om de rustige kant van Tirol te beleven

Dit is een persbericht

Veel gasten en inwoners zijn in Tirol voor sportief plezier, maar wie de magie van de winter echt wil beleven, moet ver van de skipistes zijn in het idyllische winterlandschap. Natuurliefhebbers genieten van de besneeuwde bossen, absolute stilte, de krakende sneeuw onder de schoenen, de heldere lucht op koude dagen en het glinsteren van de sneeuwkristallen in de zon. Deze stille belevenissen in de natuur maken een wintervakantie in Tirol uniek.


Vijf tips voor winterbestemmingen in Tirol die zeker de moeite waard zijn:

Kartitsch in Oost-Tirol: het eerste winterwandeldorp van Oostenrijk
De kleine gemeente Kartitsch in het Gailtal heeft sinds 2018 het eerste winterwandeldorp van Oostenrijk. Het bergbeklimmersdorp vormt met zijn authentieke bergboerderijen een sprookjesachtige sfeer voor een wandeling over een van de negen permanent geprepareerde winterwandelroutes. Er hoeven weinig hoogtemeters overwonnen te worden om te genieten van het uitzicht op de Lienzer Dolomieten en Karnische Alpen. De gecertificeerde winterwandel-accommodaties bieden een bijzondere service: zij voorzien hun gasten van rugzakken, wandelstokken en warme zitonderleggers voor een heerlijke dag in het besneeuwde winterlandschap.

Vorderhornbach im Lechtal: winterpret voor groot en klein
De gemeente Vorderhornbach behoort tot het Natura-2000-gebied en ligt aan de voet van de Allgäuer Alpen. Het natuurpark Tiroler Lech wordt gedomineerd door een van de laatste wilde rivieren van Europa en is in de winter perfect geschikt voor winteractiviteiten. Een populaire tip voor gezinnen met jonge kinderen of kinderwagens is de Vorderhornbach-ronde die ongeveer een uur duurt. Ook de rodelexcursie naar het Jausenstation Wase is een aanrader voor gezinnen dankzij de beklimming van een uur. Tijdens een pauze wordt er genoten van regionale hapjes om vervolgens op de goed geprepareerde rodelbaan terug te keren naar het dal.

Navis in het Wipptal: onvergetelijke toerskidagen
Het Wipptal biedt ideale voorwaarden voor onvergetelijke winterdagen in de bergen van Tirol. Het dal strekt zich met zijn zijdalen uit over ruim 70 kilometer tot de Brennerpas aan de Italiaanse grens. Met zijn ongerepte zijdalen en sprookachtige dorpjes is het Wipptal een geheime tip voor een wintervakantie. Bijvoorbeeld de “Wipptaler Skidurchquerung”: de 6-daagse route leidt van het Stubaital tot aan het Brennerbad in Zuid-Tirol en is ideaal voor beginners en genieters. Heel veel winterpret garandeert het achterste deel van het Navistal. Hier vindt elke woensdag een pleziertriatlon plaats bestaande uit drie disciplines: sneeuwschoenwandelen, rodelen en een proeverij van sterke drank en producten van de almboerderij.

Villgratental in Oost-Tirol: op pad met sneeuwschoenen of toerski’s 
Het Villgratental is een van de traditionele natuur- en cultuurlandschappen in Oost-Tirol en heeft een geweldig toerski- en sneeuwschoenwandelgebied. Toerskiërs vinden hier meer dan 40 geselecteerde routes in alle moeilijkheidsgraden. Veel van de routes beginnen in het dal en sommige zelfs direct bij de accommodaties. Een highlight is de skitocht naar het Rote Kinkele. Deze route brengt je naar de Kamelisenalm met een prachtige kapel en loopt naar de top met een waanzinnig uitzicht op de Villgrater bergen en de Dolomieten. Sneeuwschoenwandelaars kiezen voor de route naar de Gumriaul op de grens tussen het Villgraten- en Pustertal.

Grän in het Tannheimer Tal: een paradijs voor langlaufers
Met een loipenetwerk van 140 kilometer is het Tannheimer Tal een paradijs voor langlaufers. Grän is de hoogstgelegen gemeente van het Tannheimer Tal en het vertrekpunt voor geweldige uitstapjes in de sneeuw. De langlaufloipe boven de bevroren Haldensee biedt een route door prachtige landschappen. De 19 kilometer lange loipe Gaichtpass heeft als highlight een oversteek van het meer. Wie liever te voet op pad gaat, wandelt over de winterwandelroute langs de Haldensee. En nog een tip: het Tannheimer Tal dompelt zich onder door talloze top-wellnesshotels, zoals het Hotel der Engel****s in Grän of het Hotel Jungbrunn in Tannheim