17 april 2024
Thumbnail voor Yoga en wellness in Tsjechië: ontspannen in kuuroorden en de natuur

Yoga en wellness in Tsjechië: ontspannen in kuuroorden en de natuur

Dit is een persbericht

Aan een yoga of wellness vakantie denk je snel aan Ibiza, Bali of andere zonnige bestemmingen. Toch zijn er genoeg andere alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van Tsjechië? Een wellness vakantie of yoga retrait in de Tsjechische natuur voor een Tsjechische prijs, dat klinkt toch meteen goed?


Ontspanning in Tsjechië
Het lichaam laten ontspannen door rust en gezonde lucht wordt al jarenlang aanbevolen in Tsjechië. Niet voor niets dat er in Tsjechië tal van kuuroorden zijn. Heb je last van hartklachten, reuma of astma dan kun je in Tsjechië door een huisarts doorwezen worden naar een van de kuuroorden. Er wordt hier gebruik gemaakt van heilzaam water, lokale grondstoffen zoals modder en turf en zoutgrotten om het immuunsysteem te versterken en de longfunctie te verbeteren. Yoga heeft pas de laatste jaren meer aandacht in Tsjechië gekregen. Pilates, Tai chi en andere vormen van mindfulness worden door steeds meer spahotels in Tsjechië aangeboden.

De Tsjechische kuuroorden
De kuurcultuur van Tsjechië heeft een lange geschiedenis. Veel van de kuuroorden dateren uit de 16e eeuw en staan bekend om hun helende krachten. De oudste spa in Tsjechië met een balneologische geschiedenis van 2000 jaar is Teplice. Mensen met rug, spier- of gewricht klachten kunnen hier terecht en krijgen voor een week, of langer, dagelijks een medische behandeling.

De bekendste kuuroorden van Tsjechië zijn Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně. Zij vormen de Boheemse spatriangel. Ook hier is thermaal mineraalwater de basis van de meeste behandelingen. Naast het badderen in dit heilzame water wordt er aanbevolen om elke dag ijzerrijk water te drinken. Na een afspraak met de dokter in een van de spahotels krijgen gasten precies te weten wat voor hun de beste hoeveelheid is en welke behandelingen er aanbevolen worden.

Frisse lucht snuiven in de bergen
Frisse berglucht is één van de beste medicijnen. Midden in de natuur kom je niet alleen tot rust, maar doordat de lucht bijna niet vervuild is, is dit de ideale plek voor mensen met luchtwegproblemen. In het noorden van Moravië vind je in het Jeseník gebergte enkele bergkuuroorden. Karlova Studánka is een daar van. In een schilderachtige vallei staan spahuizen gebouwd in lokale volksarchitectuur. Het is het hoogste kuuroord van Tsjechië en volgens metingen is de lucht daar het schoonst van heel Midden-Europa. Een ander kuuroord in het Jeseník gebergte is Velké Losiny. Het meest waardevolle kenmerk van de lokale bronnen is hun samenstelling en temperatuur. De concentratie aan geneeskrachtige elementen is zo hoog dat de zwavelbronnen van de hoogste kwaliteit in Tsjechië zijn. De spa behandelt zowel neurologische als huidaandoeningen, waaronder psoriasis, atopisch eczeem en acne.

Tsjechische wellness- en spahotels

  • Thermalium Spa & Wellness hotel in Teplice biedt grote en warme zwembaden met puur thermaal mineraalwater. De baden zijn gevuld met water van de thermale bron Pravřídlo. Het is een natuurlijke geneeskrachtige hulpbron die al 18.000 jaar mineralen en zeldzame elementen uit het vulkanische massief onder de stad haalt. Het complex heeft een breed aanbod aan sauna’s, massages en baden.
  • Ensana hotels heeft zeven verschillende locaties in Mariánské Lázně in West-Bohemen. De hotels bieden interessante wellness, spa en ontspanningspakketten aan. Het driedaagse 'Immunity Booster' pakket bestaat uit toegang tot de minerale baden, 2 Co2 therapieën en een zuurstofinhalatie, waarbij de ingeademde lucht helpt om het immuunsysteem en de hartactiviteit te verbeteren. Ensana hotels heeft tevens speciale covid-19 behandelarrangementen, voor mensen die nog steeds kampen met zware klachten.
  • Wellness en spahotel Villa Regenthart in het noorden van Moravië richt zich vooral op ontspannen en genieten. Voor slechts 300 euro per persoon kun je drie nachten verblijven in het neobarokke hotel met dagelijks een driegangendiner, vier massages, toegang tot de wellness en twee keer een klei bodywrap.
  • Wellness hotel Diana in het Jeseník gebergte ligt tegenover het thermale waterpark Velké Losiny. Een driedaags verblijf kost 170 euro en bestaat uit halfpension en drie behandelingen, waaronder een massage, een bad en pressotherapie. Hierbij wordt de natuurlijke bloedcirculatie via een speciaal pak gestimuleerd. Dit is uitermate effectief bij cellulitis, vermoeide benen en het verminderen van vochtophopingen.

Yoga in resort Svata Katerina in Tsjechië
Een yoga retrait is de laatste jaren steeds populairder geworden en vooral een retrait in het buitenland spreekt veel mensen aan. De yogalocatie van Tsjechië is Svatá Kateřina Resort in het zuiden van Tsjechië. Het complex is gelegen op een rustige locatie te midden van de bossen, op een half uur van de UNESCO stad Telč. Er is een ruime keuze aan verblijven waaruit je kan kiezen. Van een driedaags wellness weekend, een yoga detox weekend tot een stilte retrait. Je kunt ook kiezen om te verblijven in het romantische boshuisje, waarbij je gebruik mag maken van het zonneterras, het binnenzwembad en de andere faciliteiten.