25 juni 2024
Thumbnail voor Zes unieke accommodaties voor een onvergetelijke vakantie naar de Franse Atlantische Kust

Zes unieke accommodaties voor een onvergetelijke vakantie naar de Franse Atlantische Kust

Dit is een persbericht

Ongerepte kustlijnen, goudgele zandstranden, Baskische dorpen, uitgestrekte dennenbossen en pittoreske vissershavens. De Franse Atlantische Kust is enorm divers. Zo ook het aanbod aan bijzondere accommodaties. Van slapen op een wijngaard in de Médoc tot overnachten in een 18e-eeuwse molen in Les-Moutiers-en-Retz. Deze zes accommodaties laten je kennismaken met de geschiedenis en tradities rond de Atlantische Oceaan.


1. Le Moulin des Tréans in Les Moutiers-en-Retz, Loire-Atlantique
Gelegen in een park van één hectare voldoet deze accommodatie aan alle eisen van een ware oase aan rust. Corinne en Yves hebben een 18e-eeuwse molen én aangrenzende schuur in de buurt van Pornic in het Franse departement Loire-Atlantique omgetoverd tot een juweeltje. Le Moulin des Tréans telt slechts vijf kamers waarvan geen enkele hetzelfde is. Van yurt, geschilderd in rode tinten, tot vintage suite in de schuur. Ook kun je hier overnachten in de "Pêcherie" op een eiland in het uitgestrekte landschap, die qua ontwerp geïnspireerd op de kapiteinshut van Sir James Saumarez en zijn verloofde Lady Joséphine de Lange.

2. Château de l'Isle, Castelnau-de-Médoc, Gironde
Halverwege tussen Bordeaux en de Atlantische Oceaan, in Castelnau-de-Médoc, werd de droom van een ingenieursechtpaar werkelijkheid. Een plek waar hun liefde voor paarden, geschiedenis en het leven midden in de natuur samenkomen. Op een landgoed van zo’n zes hectare, met honderd jaar oude eikenbomen schittert het 18e-eeuwse Château de l'Isle in zijn pracht en praal. Samen met moeder en schoonmoeder Chantal hebben Vanessa en Xavier het landgoed gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke, klassieke sfeer. De vier ruime en comfortabele kamers weerspiegelen vier belangrijke Franse wijngebieden: de Elzas, Bordeaux, Lyon en de Provence. En terwijl Chantal, de gasten een warm welkom geeft, laten Xavier en Vanessa de sterrenhemel van een andere kant zien met hun verhalen over ruimtereizen.

3. La Maison de l'Uhabia, in Bidart, Frans Baskenland
Etxe - een woord dat alomtegenwoordig is in Baskenland. Daarachter schuilt echter heel eenvoudig het huis dat van groot belang is voor het culturele erfgoed van de regio. Vakwerkhuizen met puntgevels of stenen huizen in Renaissancestijl zijn kenmerkend voor de streek aan de zuidkant van de Franse Atlantische Kust. Vooral de rode en witte vakwerkhuizen kenmerken de talrijke pittoreske dorpjes in het achterland en langs de kust. Bidart is een van deze dorpen. Zoals in elk Baskisch dorp springen het dorpsplein en de fronton - de schottenmuur van het pelottespel - er uit. In het Maison de l'Uhabia komt Baskische architectuur samen met modern design en de lokale charme van de kust.

4. Hôtel Côté Phare, in Contis, Les Landes
In Contis, een badplaats aan de Franse Atlantische Kust, toont het departement Les Landes zich in zijn volle omvang: hier ontmoeten de goudgele duinen en groene uitgestrekte dennenbossen elkaar. De Courant de Contis mondt uit in de wilde, blauw-witte branding van de Atlantische Oceaan. Een van verre reeds zichtbaar oriëntatiepunt waakt over het landschap: de vuurtoren van Contis. Vlak ernaast nestelt boetiekhotel Côté Phare zich in het landschap. Regionaliteit komt hier niet alleen naar voren in de architectuur en de inrichting van de zes kamers, maar ook de aanwezige delicatessenzaak laat zien dat de streek culinair gezien veel te bieden heeft. 

5. Les Cabanes d'Oléron, in Saint-Georges-d'Oléron, Charente-Maritime
Groen, oranje, blauw, rood - de voormalige hutten van de oestervissers van het eiland Oléron vallen meteen op door hun felle kleuren. Vroeger werden hier de beroemde oesters uit de baai van Marennes-Oléron opgeslagen en verkocht. Hun opvallende uiterlijk heeft een heel specifieke reden: ze zijn beschilderd met de kleur die overbleef na het schilderen van de vissersboten. Deze moesten op hun beurt zichtbaar zijn vanaf het land. Op het eiland Oléron worden de zogenaamde "cabanes" steeds nieuw leven ingeblazen: In Château d'Oléron is de vraag zo groot, dat kunstenaars in de rij moeten staan voor een atelier in de cabanes en een sollicitatieprocedure moeten doorlopen. Op camping "Les Cabanes Oléron" zullen degenen die kiezen voor de Cabane Privilège Insolite de nacht doorbrengen in traditionele sfeer.

6. La Pomme de Pin, Jard-sur-Mer, Vendée
Tussen Saint-Jean-de-Monts en Saint-Hilaire-de-Riez ontmoeten twee natuurlijke landschappen elkaar. Camping La Pomme de Pin is onderdeel van het Yelloh! Village network. Deze camping is gelegen waar de oevers van de Atlantische Oceaan de moerassen van de Vendée treffen: hier de uitgestrekte oceaan, daar een netwerk van een eindeloos aantal kanalen en polders. De Marais Breton Vendéen, kortweg "Marô", werd ooit beschouwd als de grens tussen het Koninkrijk Poitou en Bretagne. Tot vandaag de dag heeft het zijn unieke karakter weten te behouden met zijn eigen dialect, culturele gebruiken en uniek ecosysteem. "La Pomme de Pin" vertegenwoordigt de ideeënrijkdom van de campings in de regio: van een eenvoudige tentplaats tot een luxe chalet. Iedereen kan hier een tijdelijk thuis vinden.