25 november 2024
Thumbnail voor Ingewijden: krimpplannen Schiphol gaan niet in de ijskast, worden wel iets afgezwakt

Ingewijden: krimpplannen Schiphol gaan niet in de ijskast, worden wel iets afgezwakt

SCHIPHOL - Schiphol mag vanaf eind volgend jaar toch iets meer vluchten uitvoeren dan het kabinet eerder van plan was toe te staan. In het plan dat demissionair VVD-minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag naar Brussel stuurt, staat een maximumaantal van 452.000 in plaats van 440.000 vluchten per november 2024. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de bronnen is de kans klein dat de Tweede Kamer ervoor gaat liggen door het krimpdossier controversieel te verklaren.

De krimp vanaf het vliegseizoen 2024/2025 is een tweede stap in de plannen van het kabinet om geluidsoverlast van de luchthaven tegen te gaan. Vanaf april gaat het maximum al omlaag van 500.000 naar 460.000. De luchtvaartbranche is het niet eens met de krimp en is naar de rechter gestapt. Aanvankelijk kregen de maatschappijen gelijk in een kort geding, Harbers won zijn hoger beroep. Nu is de luchtvaartbranche inclusief onder meer KLM in cassatie gegaan tegen die laatste uitspraak.

De branche had gehoopt dat het inmiddels demissionaire kabinet de krimpplannen in de ijskast zou zetten tot na de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Maar de kans dat de Tweede Kamer het onderwerp controversieel verklaart (en daarmee overlaat aan een nieuw kabinet), lijkt klein. Een ruime meerderheid in Den Haag kan zich erin vinden dat de overlast die de luchthaven veroorzaakt moet worden teruggedrongen en dat dit voorlopig alleen kan door minder te vliegen.

Ondertussen dreigen de Verenigde Staten met represailles voor de krimp. Als de vliegrechten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen worden ingeperkt, dan kan KLM de toegang tot de VS worden beperkt. Ook de internationale luchtvaartkoepel IATA is woest en deed donderdag een laatste oproep aan de Nederlandse politiek om de plannen in de ijskast te zetten tot na de verkiezingen en de uitspraak van de rechter in de cassatiezaak. Het zou 'onverantwoord" zijn om de krimp nu als demissionair kabinet door te drukken. Maar minister Harbers lijkt die oproep dus naast zich neer te leggen.