DEN HAAG - Minister Hoekstra van Financiën heeft er geen problemen mee dat KLM een groot belang in Airtrade koopt om pakketreizen aan te bieden, zo laat hij weten in een reactie op vragen van Kamerlid Bruins (CU). Dat KLM staatssteun krijgt, betekent volgens de minister niet dat het bedrijf geen kleine investeringen mag doen.
KLM maakte twee maanden geleden bekend dat het een meerderheidsbelang neemt in Airtrade, om daarmee een toonaangevende touroperator in Nederland te worden onder de naam KLM Holidays. “Ik verwacht dat mensen bij ons straks pakketreizen naar Europese bestemmingen en bijvoorbeeld de Antillen gaan boeken”, zei KLM Nederland-baas Harm Kreulen tegen Luchtvaartnieuws.
Niet iedereen in de reiswereld reageerde positief op de aankoop. Zo zei Corendon-baas Steven van der Heijden in De Telegraaf: “KLM krijgt miljarden aan staatsleningen om corona te overleven. Dat kun je niet misbruiken voor de overname van een reisbedrijf. Beroerde timing. We laten uitzoeken of dat mag”. En Sunweb-CEO Mattijs ten Brink gaf aan dat de overheid er een stokje voor moest steken.
Maar de overheid gaat zich er niet mee bemoeien, schrijft Hoekstra:
Het ministerie van Financiën is vooraf door KLM op hoofdlijnen geïnformeerd over een aanstaande acquisitie, waaruit niet bleek om welke onderneming het ging. Het ministerie van Financiën werd geïnformeerd omdat in de voorwaarden van het steunpakket was opgenomen dat investeringen moeten worden voorgelegd aan de Nederlandse staat (en ook aan het bankenconsortium dat een lening heeft verstrekt).
In het algemeen hecht het kabinet eraan dat een onderneming, ook een onderneming die individuele steun heeft ontvangen, de ruimte moet hebben om (kleinere) investeringen te plegen, onder andere om de mogelijkheid te hebben om de bedrijfsvoering efficiënter en beter te maken. Dit levert een bijdrage aan het herstel uit de crisis en zorgt ervoor dat de steun weer terug kan worden terugbetaald.
Op basis van de beschikbare informatie op hoofdlijnen zag het ministerie van Financiën daarom geen zwaarwegende redenen om bezwaar te hebben tegen een acquisitie.