SCHIPHOL - Het luchtruim boven Niger is sinds zondagavond gesloten voor alle vliegverkeer. Dat heeft impact op lijnvluchten van en naar bestemmingen in zuidelijk Afrika. Niet alleen moet er worden omgevlogen, ook waren enkele toestellen genoodzaakt om maandagmorgen uit te wijken.
Vorige week vond een staatsgreep plaats in het Afrikaanse land. Omringende landen, verenigd in de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) hadden de militaire junta die op ondemocratische wijze de macht greep een ultimatum gesteld, dat om middernacht afliep. Daardoor dreigt een gewapende interventie. Om die reden hebben de militaire machthebbers in Niger het luchtruim gesloten.
Lijnvluchten naar onder andere Zuid-Afrika, Congo en Kameroen moeten nu een meer westelijke route kiezen, over Benin, Burkina Faso en Mali. De extra reistijd kan oplopen tot ruim een uur, al hangt het af van naar welke bestemming in Afrika er gevlogen wordt. Bij KLM zijn reizigers gemiddeld zo’n vijftien tot twintig minuten langer onderweg, laat een woordvoerster weten.
Enkele toestellen die al onderweg waren naar huis ten tijde van de sluiting van het luchtruim, maakten om operationele redenen een tussenlanding in Barcelona. Daaronder een KLM-vlucht uit Johannesburg en twee Brussels Airlines-vluchten uit Kinshasa en Yaounde. Een andere KLM-vlucht, uit Entebbe, is uitgeweken naar Athene.
Niger is niet het enige Afrikaanse land waarboven het luchtruim gesloten is. Er zijn ook beperkingen van kracht boven Soedan en Libië.