Reisbrancheorganisatie ANVR reageert kritisch op de nieuwe passagiersrechten, die de Europese Commissie wil doorvoeren. Het gaat niet alleen om herziening van de Richtlijn Pakketreizen, maar ook over EU Verordening 261 (denied boarding compensation). "De fingerprints van de luchtvaart staan duidelijk op de voorstellen. Daar gaan we wel tegengas aan geven."
Dat zegt adjunct-directeur Walter Schut van de reisbrancheorganisatie in gesprek met dit medium. Met name de insteek van Brussel om passagiersgegevens van touroperators en reisagenten, telefoonnummers en mailadressen aan airlines te verstrekken bij omboekingen. “Daar steggelen we al jaren over met IATA. Dat willen wij en onze klanten meestal niet.”
Onwenselijk, onwerkbaar
Voor bijvoorbeeld zakenreizigers is dat volgens Schut zeer onwenselijk, maar ook voor groepen toeristen is het in de praktijk onwerkbaar. “Nog afgezien van privacy-aspecten. De luchtvaart wil op die manier zogenaamd beter op operationele veranderingen kunnen inspelen, maar daar zouden volgens hen dan ook zo nodig hotelboekingen en car rentals bij moeten horen. We vrezen dat onze klanten dan makkelijker achter onze rug ingepikt kunnen worden door een directe benadering van airlines. Dat is voor ons onbespreekbaar, tenzij er garantie is dat ze netjes met die data omgaan.”
Het adagium is volgens Schut helder: “Airlines regelen de vlucht, wij de reis. De agent moet vrij zijn om bij vluchtannuleringen of lange vertragingen zelf de beste alternatieven voor de klant te zoeken, desnoods bij andere maatschappijen. Het gaat altijd om de voor de klant beste vliegtijden en routes. Bij zakenreizen komt er nog eens de erg actuele duty of care bij. Al met al is doorgifte van persoonlijke klantgegevens dus niet verstandig, mede omdat misbruik dreigt. Vooral bij non-EU-maatschappijen zijn sancties zinloos.”