LONDEN - De World Food Travel Association (WFTA) heeft Bonaire gecertificeerd als Culinaire Hoofdstad. “Met een smakelijk aanbod variërend van exquise diners bij topchefs tot lokale exotische specialiteiten en kakelverse vis uit foodtrucks, is Bonaire de tweede bestemming die door WFTA wordt geëerd als culinaire hoofdstad”, luidt de aankondiging.
Via het programma beoordeelt de WFTA aangemelde bestemmingen op basis van hun scores op vijf culinaire criteria: cultuur, strategie, promotie, gemeenschap en duurzaamheid. Het programma is gelanceerd om fijnproevers vertrouwen te geven om naar nieuwe en onverwachte bestemmingen te reizen vanwege hun unieke gastronomie en culinaire cultuur. De WFTA wordt erkend als 's werelds toonaangevende autoriteit op het gebied van culinair toerisme.
Zoveel meer dan een duikbestemming
“Van de aanmelding van Bonaire werd ik heel blij, omdat het eiland een rijke culinaire cultuur openbaarde waar we voorheen niets vanaf wisten”, zegt Erik Wolf, uitvoerend directeur en oprichter van WFTA. “Met de titel Culinaire Hoofdstad op zak zal de rest van de wereld meer gaan horen over de fantastische eetgelegenheden, culinaire producten en ervaringen die Bonaire te bieden heeft.”
De samenwerking tussen zowel de publieke als de private sector van het eiland, samen met de steun van Bonaire Hotel & Tourism Association (BONHATA), was volgens de WFTA essentieel om de certificering te verkrijgen. “Dit is een geweldige opsteker voor Bonaire en alle hardwerkende professionals die de afgelopen jaren de gevarieerde culinaire cultuur van ons kleine eiland op de kaart hebben gezet”, zegt Miles Mercera, CEO van Tourism Corporation Bonaire. Volgens de CEO is dit een belangrijke stap in de algemene visie om de gastronomische kwaliteiten op het eiland verder te ontwikkelen. “Bonaire is zoveel meer dan alleen de fantastische duikbestemming waar we zo bekend om staan.”