24 november 2024
Thumbnail voor Dilo van Commenee: ‘Duurzaam reizen gaat veel verder dan handdoeken meerdere keren gebruiken’

Dilo van Commenee: ‘Duurzaam reizen gaat veel verder dan handdoeken meerdere keren gebruiken’

SCHIPHOL - Duurzaam Reizen is een onderwerp wat tegenwoordig heel belangrijk is in de reisbranche. In het nieuwste Reisbizz Magazine gaan Natasja Eshuis van Travel Trend en onze hoofdredacteur Natasja Hoogstede in de column Natasja & Natasja in op deze kwestie. Ook Dilo van Commenee van 1 2 Travel Africa heeft hier zijn mening over en reageert vanuit Malawi op de brieven die de Natasja’s naar elkaar sturen.

“Mooie brieven aan elkaar in het Reisbizz Magazine”, begint Dilo. “Wat goed dat jullie duurzaam Reizen aankaarten, een onderwerp naar mijn hart. Super Natasja, dat jij hebt ontdekt dat de luchtvaart in verhouding maar een klein percentage van de wereldwijde CO2-uitstoot vertegenwoordigt. En dat jij Natasja, zulke goede stappen zet om duurzamer te leven en te reizen.”

“Graag zou ik willen benadrukken dat duurzaamheid veel verder gaat dan handdoeken meerdere keren gebruiken. Het welbekende bomen planten om de CO2-uitstoot te compenseren, is natuurlijk fantastisch voor de bewustwording. Maar het maakt niet het verschil dat we met z’n allen écht nodig hebben.” Wat veel mensen volgens Dilo vergeten, is dat zoals de meeste dingen, ook duurzaamheid, niet zwart-wit of rechtlijnig is. “Ja, het vliegen naar een ander land voor jouw vakantie is slecht. Maar heb je wel eens nagedacht over de enorme impact die die vakantie kan hebben, wanneer je overal verantwoorde keuzes maakt?”

One size fits all
Als voorbeeld vertelt Dilo over hoe de reizen van 1 2 Travel Africa  in het Afrikaanse Malawi werken. “Sowieso kijken wij naar wat jouw wensen en dromen zijn. In de reisbranche zou geen ‘one size fits all’ mogen bestaan. Misschien is dat makkelijk praten als kleinschalige organisatie, maar iedere reiziger verdient persoonlijke aandacht. Daar begint al het proces waarin je mensen meer bewust kunt maken van de effecten die bepaalde keuzes hebben. Zoals wat jij noemt, Natasja, de grote all-in hotels met hun enorme ecologische voetafdruk.”

Wil jij de brievenwisseling tussen Natasja Eshuis en onze hoofdredacteur Natasja Hoogstede lezen waar Dilo op reageert? Ga dan snel naar het nieuwe Reisbizz Magazine waar de column Natasja & Natasja te vinden is.

“Wij bieden alleen kleine, gezellige en authentieke accommodaties aan. Waar je niet een kamernummertje bent, maar bij je naam genoemd wordt”, vervolgt Dilo. “Waar iedereen in het team weet hoe lang je er verblijft en wat je favoriete drankje is. Waar de eigenaar ’s avonds aanschuift bij het kampvuur om gezellig mee te kletsen. Niet alleen is dit een veel mooiere beleving, het is ook veel duurzamer.”

Geld lokaal houden
Hoe, vraag je je misschien dan af? “Nou, zo’n accommodatie is veel meer een onderdeel van de omgeving, in plaats van als het ware een op zichzelf staand eiland. Veel grote hotels sluizen hun geld door naar bankrekeningen in belastingparadijzen. Kleinere accommodaties houden het geld lokaal. De medewerkers wonen in de omgeving. Ze kopen producten bij lokale boeren. Huren de plaatselijke timmerman in voor repartiewerkzaamheden.”

“Door het geld lokaal te houden en mensen überhaupt eerlijke salarissen te betalen (denk ook aan gender equality en geen kinderarbeid!), krijgt de economie een kans om te groeien. Mensen kunnen betere woningen bouwen, hun landbouw verbeteren, kinderen kunnen naar school en als er iemand ziek is, kunnen de dokterskosten worden betaald. Door een betere leefsituatie, zijn mensen minder afhankelijk van natuurlijke bronnen in de omgeving. Minder illegale houtkap en jacht hebben als gevolg dat de natuur verder kan floreren.”

Win-win-win situatie
“Hoe mooier de natuur, hoe meer reizigers die omgeving willen bezoeken, hoe meer kamers er geboekt worden in dat kleine hotel, hoe meer mensen lokaal profiteren en hoe beter de situatie wordt voor iedereen. Als dat hotel dan ook nog een deel van de opbrengsten doneert aan natuurbeschermingsprojecten én bezoekersaantallen controleert om schadelijk massatoerisme te voorkomen, ontstaan er win-win-win situaties. Win voor de lokale bevolking, win voor de natuur en win voor de reiziger!”

Verder kijken dan je neus lang is
Dilo begrijpt dat dit misschien wat te simpel klinkt, aangezien er van alles bij komt kijken. “Maar ik hoop mensen te motiveren eens wat verder te kijken dan hun neus lang is. Want hoewel niemand ontkent dat vliegreizen een negatieve invloed hebben op het milieu, is de lokale impact die iedere reiziger kan en zou moeten hebben, onbetaalbaar.”