19 juni 2024
Thumbnail voor Aangescherpte inreisregels voor Tsjechië, Luxemburg, Finland en Zweden

Aangescherpte inreisregels voor Tsjechië, Luxemburg, Finland en Zweden

SCHIPHOL - Verschillende Europese landen stellen vanaf volgende week strengere inreisregels in voor Nederlandse reizigers. Door de opkomst van de omikronvariant in ons land, stellen Tsjechië, Luxemburg, Finland en Zweden strengere eisen om de landen binnen te komen. Op dit moment wordt Nederland al in verschillende Europese landen als hoogrisicogebied gezien.


Tsjechië
Vanaf 27 december moeten reizigers naar Tsjechië een negatieve PCR-test kunnen laten zien die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. Een uitzondering op deze maatregel zijn reizigers die volledig gevaccineerd zijn (met booster) en reizigers die jonger dan 18 jaar zijn. Bij terugkeer vanuit Tsjechië naar Nederland is een coronabewijs nodig.

Luxemburg
In Luxemburg komt het 2G-systeem na 25 december te vervallen. Vanaf deze dag zal het 2G+ systeem ingaan, waarbij horecagelegenheden en vrijetijdsbesteding alleen nog toegankelijk zijn voor personen die volledig gevaccineerd zijn (met booster) of hersteld zijn van corona en een boosterprik hebben gehad. Bij terugkeer in Nederland vanuit Luxemburg moet er een coronabewijs worden laten zien.

Finland
Voor Finland is een negatief testresultaat (antigeen of PCR) van maximaal 48 uur oud vanaf 28 december verplicht bij binnenkomst in het land. Voor personen met de Finse nationaliteit of burgers uit de Europese unie die in Finland woonachtig zijn geldt dit niet. Nederland wordt door Finland gezien als hoogrisicoland.

Zweden
Vanaf 28 december gaat er een nieuw reisadvies in voor Zweden. Het is dan alleen nog mogelijk om Zweden in te reizen met een negatief testresultaat (antigeen, PCR, LAMP of TMA) die binnen 48 uur voor aankomst is afgenomen. Deze regel geldt ook voor reizigers die gevaccineerd of hersteld zijn.