24 juli 2024
Thumbnail voor ABN AMRO waarschuwt campings en vakantieparken voor ‘schaduwvakanties’

ABN AMRO waarschuwt campings en vakantieparken voor ‘schaduwvakanties’

SCHIPHOL - Veel Nederlanders hebben voor aankomende zomer een vakantie in eigen land geboekt. Toch zouden velen liever naar het buitenland willen. Het Economisch Bureau van ABN AMRO waarschuwt Nederlandse vakantieparken en campings voor de zogenaamde schaduwvakanties.


In een rapport over de stand van het toerisme stelt het bureau van de ABN AMRO dat de campings en vakantieparken in Nederland op hun hoede moeten zijn voor schaduwvakanties. Dit zijn vakanties die voor de zekerheid in Nederland worden geboekt, maar toch nog worden geannuleerd zodra een vakantie in het buitenland alsnog mogelijk is.

Bijna driekwart van de vakantiehuisjes en campingplekken is nu al geboekt voor komende zomer, terwijl een ruime meerderheid van de Nederlanders zegt dat de bestemming afhangt van de corona-ontwikkelingen. ABN AMRO wil bedrijven erop attenderen dat zij hun annuleringsvoorwaarden op orde hebben, zodat zij straks niet met de schade achterblijven. Veel vakantieparken hebben deze voorwaarden al aangescherpt. Zo zijn aanbetalingen standaard en is corona geen geldige reden meer om de reis te annuleren.

Volgens de bank verandert dit binnenkort zodra er versoepelingen komen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zo’n twee derde van de Nederlanders vanwege de wil om naar het buitenland te gaan en de onzekerheid over wat er deze zomer kan, pas laat gaan boeken. Zodra mensen dan gaan boeken, is volgens de bank de kans groot dat ze naar het buitenland gaan.