20 april 2024
Thumbnail voor Air Belgium ontvangt benodigde miljoenen en lijkt voorlopig gered

Air Belgium ontvangt benodigde miljoenen en lijkt voorlopig gered

BRUSSEL - Air Belgium heeft zijn beoogde financiële steun van 10 miljoen euro binnen. De financiële injectie bestaat uit nieuwe leningen en een aanpassing van de bestaande, zo schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd.


Anderhalve maand geleden doken er berichten op dat Air Belgium dringend op zoek was naar 10 miljoen euro om het einde van het jaar te halen. De 19 miljoen euro die het geesteskind van de luchtvaartveteraan Niky Terzakis in maart ophaalde bij zijn Chinese grootaandeelhouder Hongyuan was op, luidde het.

Volgens informatie van de Belgische krant komt het grootste deel van het geld van nieuwe aandeelhoudersleningen van Hongyuan (6,5 miljoen euro) en Sabena Aerospace Engineering (0,5 miljoen). Sabena Aerospace heeft Air Belgium ook als klant voor vliegtuigonderhoud.

Ook publieke aandeelhouders doen hun bijdrage. Echter is er geen sprake van overheidsgeld. Hun bijdrage geschiedt hoofdzakelijk via een verlenging van de terugbetalingstermijn van hun converteerbare obligatielening aan het bedrijf van 2023 tot 2025.

De logistieke groep Hongyuan heeft op de luchthavens van Luik en Charleroi een aantal magazijnen en is met 49 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van Air Belgium, gevolgd door de Waalse overheidsinvesteringsbedrijven Sogepa en SRIW (samen 35%) en de federale participatiemaatschappij FPIM (10%). Ook Sabena Aerospace zit in het kapitaal, net als Terzakis.

Financiële situatie
De Belgische luchtvaartmaatschappij maakte in haar zevenjarig bestaan één jaar (in 2019) winst. Sinds 2016 ging ongeveer 47 miljoen euro in rook op.

Het gerucht dat Air Belgium op omvallen stond, werd door Terzakis snel van de hand gedaan. Hij gaf aan dat de tien miljoen euro niet was om te overleven, maar puur voor diepte-investeringen. Daarnaast zei hij dat Air Belgium weliswaar met "financiële uitdagingen" kampt, maar dat hij geen enkele luchtvaartmaatschappij kent die dat niet heeft, behalve Ryanair. Terzakis is zelfs van plan om nieuwe routes voor passagiersvervoer te openen.