19 juni 2024
Thumbnail voor Airlines willen management Schiphol horen over zomerchaos

Airlines willen management Schiphol horen over zomerchaos

SCHIPHOL - Ryanair, Norwegian Air en Vueling willen dat het management van Schiphol in een getuigenverhoor uitlegt wat er vorig jaar zomer is misgegaan op de nationale luchthaven. De rechtbank in Haarlem heeft een verzoek van de drie maatschappijen ingewilligd voor het verhoor van leden van het management, zo meldt het Parool dinsdag.


Afhankelijk van de uitkomsten van het tweedaagse verhoor bepalen de maatschappijen of zij verdere juridische stappen tegen Schiphol zullen ondernemen.

De airlines zijn boos dat Schiphol weigert om aansprakelijkheid te erkennen voor de chaos, die vorig jaar in de meivakantie ontstond. Door een tekort aan beveiligers moest het aantal vluchten worden beperkt. De problemen duurden de gehele zomer. Pas dit voorjaar kon Schiphol de capaciteit uitbreiden, nadat er extra beveiligers waren geworven.

Luchtvaartmaatschappijen en touroperators zijn al maanden met Schiphol in gesprek over compensatie van de kosten. Onlangs werd bekend dat Schiphol met KLM een schikking heeft getroffen voor een deel van de kosten. easyJet zegt in het Parool dat ook zij compensatie heeft ontvangen, maar alleen voor een beperkt aantal vluchten in september. De maatschappij zegt juridische stappen voor te bereiden om ook schade in andere perioden te verhalen.

Aansprakelijkheid
Schiphol zei onlangs tegen Luchtvaartnieuws: “Van een compensatie voor de gehele periode vorig jaar is geen sprake. Daarvoor achten wij onszelf niet juridisch aansprakelijk.” Daar denken Ryanair, Norwegian en Vueling anders over. Zij willen huidige en voormalige managers van Schiphol in een getuigenverhoor ondervragen over de problemen, om zo vast te stellen of de luchthaven aansprakelijk is.

De krant noemt geen namen wie er wordt verhoord, maar voormalig directeur Dick Benschop en operationeel directeur Hanne Buis liggen voor de hand. Benschop trad vorig jaar terug als CEO, Buis vertrok begin dit jaar na een verschil van inzicht met het nieuwe management onder leiding van Ruud Sondag.