LEUSDEN - De reisadviezen van Portugal, Spaanse eilanden en Cyprus zijn aangepast naar oranje, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. In de reisbranche roept dit opnieuw de vraag op in hoeverre de wijziging van reisadvies automatisch leidt tot het recht kosteloos te annuleren. Volgens de ANVR is dat niet in alle gevallen zo.
“Het is een basis uitgangspunt van ons keurmerk dat ANVR reisondernemingen de reisadviezen volgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken”, vertelt Frank Radstake van de ANVR. “Reisadvisering was hierbij altijd een meer dan logische leidraad: het gaf aan dat het omwille van een bepaalde reden onveilig was voor Nederlanders op een bepaalde bestemming te vertoeven. Maar nu kunnen Nederlanders wel probleemloos ongevaccineerd en niet-getest vakantievieren in rood Gelderland of donkerrood Groningen, maar zouden niet gevaccineerd of negatief getest op vakantie naar Portugal, Spanje of Turkije kunnen.” Belachelijk, volgens Radstake.
Frustrerend
Doordat Nederland (donker-) rood kleurt op de ECDC kaarten, is het mogelijk dat landen aanvullende eisen stellen voor aankomst op de bestemming. “Maar als klanten vervolgens zelf kiezen om toch te gaan reizen naar zo’n oranje bestemming, dan moeten ANVR-reisondernemingen ook gewoon kunnen uitvoeren”, gaat Radstake verder. Hij stelt dat niets zo frustrerend is voor een reisonderneming om de klant bij code oranje de volledige reissom terug te moet betalen en de klant vervolgens zelf online eenzelfde reis boekt en toch gaat. “Wij begrijpen dus heel goed als ANVR-reisondernemingen in zo’n situatie wel uitvoeren. Tenminste, zolang een bestemming niet diepdonkerrood kleurt en er geen sprake is van een bijzondere virusvariant.”
Zodra reisondernemingen onder die voorwaarden reizen gaan aanbieden naar oranje gebieden, wordt de vraag in hoeverre de klant die niet naar een oranje gebied af wil reizen, het recht heeft kosteloos te annuleren. Volgens Radstake is daar geen eenduidig antwoord op te geven. “Het heeft te maken met de omstandigheden van het geval: zijn er extra beperkingen opgelegd door de bestemming, zoals een quarantaineplicht? Wordt er bij die beperkingen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers? Of is het een bestemming buiten de EU die op basis van de intra-EU maatstaven een geel reisadvies zou kunnen krijgen?”
Radstake gaat nog even door. “Maar ook: welke toezeggingen heb je de klant gedaan? Heeft de klant geboekt toen de bestemming op geel stond of oranje? Hoelang voor vertrek heeft de klant geboekt? Dat zijn zomaar wat variabelen die een rol kunnen spelen.” De klant heeft volgens Radstake zeker niet in alle gevallen het recht kosteloos te annuleren.
Brief
Daarnaast eist de ANVR dat de overheid zo snel mogelijk aanvullende gelden beschikbaar stelt ter compensatie van alle annuleringsschade waar de reissector mee te maken heeft. “Vandaag zullen we een brief sturen aan het kabinet met die eis, waarbij het deze keer nadrukkelijk, net als bij de evenementensector, om giften moet gaan en niet om nog meer leningen”, sluit Radstake af.