2 december 2023
Thumbnail voor Arjan Kers optimistisch over verdwijnen zomerperikelen Schiphol

Arjan Kers optimistisch over verdwijnen zomerperikelen Schiphol

"Ook consumenten hebben gezien dat het beter gaat en dat geeft hen vertrouwen", vervolgt Kers. De TUI-directeur heeft, anders dan bij vervoerder Transavia, vertrouwen dat hij bij TUI fly niet te maken krijgt met vlootproblemen en oponthoud door papierwerk bij de inhuur van toestellen.

Dat Kers zoveel vertrouwen heeft dat de zomer van 2023 niet een kopie wordt van de zomer van 2022, komt met name doordat er de afgelopen maanden circa 1.000 nieuwe beveiligers op Schiphol zijn aangenomen. "Er is ons verzekerd dat dit er genoeg zijn." Ook TUI zelf zegt te hebben opgeschaald om te ondersteunen bij de bagage-afhandeling.

TUI vloog in de meivakantie met inzet van volledige capaciteit. Ook voor komende zomer staat alles volledig ingepland en heeft TUI zoals ieder jaar extra ingehuurd op de markt. Naast de inzet van de eigen vloot is TUI een belangrijke afnemer van stoelen bij Transavia. Kers liet vorige week al aan Reismedia weten niet te spreken te zijn over de gang van zaken bij die luchtvaartmaatschappij, die de afgelopen weken vluchten moest schrappen of omboeken wegens een tekort aan vliegtuigen en ook de komende maanden preventief honderden vluchten gaat annuleren.

Krimp Schiphol


Over zaken als de reductie van vluchten op Schiphol en de verhoging van de tickettaks doet Kers een oproep aan minister Harbers om in contact te treden met de sector om samen tot oplossingen te komen en zo werkgelegenheid te beschermen. Dat moet voorkomen dat reizigers uitwijken naar buitenlandse luchthavens.

Krimp is voor Kers niet het uitgangspunt, wel het onder controle krijgen van de negatieve gevolgen van luchtvaart, via innovatie en het gebruik van duurzaam vliegbrandstof. "Je ziet nu dat vliegmaatschappijen met een nieuwe vloot uitwijken naar luchthavens in België en Duitsland. De sector moet gezond blijven zodat Nederlanders ook in de toekomst vanuit Nederland kunnen blijven vertrekken voor hun vakantie. Nederland is een erg reislustig land, iedereen wil van de zomer graag op vakantie, of dat nou met het vliegtuig is of met de trein of de auto."