21 februari 2024
Thumbnail voor Aruba Airport ‘s werelds eerste luchthaven met Green Globe certificaat

Aruba Airport ‘s werelds eerste luchthaven met Green Globe certificaat

ORANJESTAD - De Reina Beatrix luchthaven van de Aruba Airport Authority (AAA) is de eerste luchthaven ter wereld die het internationaal erkende Green Globe certificaat toegewezen heeft gekregen vanwege zijn inspanningen. Green Globe is een van de meest toonaangevende certificeringsprogramma’s voor de reissector als het gaat om duurzame bedrijfsvoering.


Na het heroriënteren van de visie, doelen en doelstellingen van AAA in 2021, waarin duurzaamheid voorop werd gesteld als één van de belangrijkste bedrijfspijlers heeft de luchtvaartorganisatie zich ingespannen om zijn luchthavenactiviteiten de verduurzamen. Hierbij is de focus gelegd op het creëren van bedrijfsbeheersystemen, diverse initiatieven om het energieverbruik te verminderen, afvalpilotprojecten, een nieuw inkoopbeleid en een rapport omtrent broeikasgasemissies. Daarnaast focust de AAA 'Wings of Hope' zich op het uitrollen van projecten die gebaseerd zijn op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (VN) met als doel om op een positieve wijze bij te dragen aan het welzijn van de lokale gemeenschap.

Toewijding
Volgens Joost Meijs, CEO van de AAA overtreft het ontvangen van het certificaat hun verwachtingen. "We gingen ervan uit dat we binnen een paar jaar wel bepaalde certificaten zouden krijgen met onze nieuwe doelstellingen. Wij hebben ambitieuze doelstellingen gesteld en in korte tijd hebben we als eerste luchthaven ter wereld een Green Globe Certificate gekregen. Dit laat zien hoe toegewijd het personeel en de partners zijn om met belang voor het milieu te opereren."

Lokaal van invloed
“Aruba Airport is de allereerste luchthaven die een Green Globe certificaat krijgt omdat zij met het behalen van wereldwijde doelen, lokaal van invloed zijn. Daarnaast voldoen zij met hun bedrijfsbeheer aan de vereisten t.a.v. internationale duurzaamheidscriteria. Ook hun lokale 'Wings of Hope' programma is volledig afgestemd op de internationale Sustainable Development Goals (SDGs). De SDGs zijn een belangrijke pijler voor de missie en de waarden van de AAA. De AAA integreert het vergroten van duurzaamheidskennis binnen de eigen gemeenschap met concrete milieu-acties in alle gelederen van de organisatie en stimuleert partners om ook hun verantwoordelijkheid te nemen als het op duurzaamheid aankomt. In het bijzonder om emissies te verlagen en meer veerkracht te tonen", zegt Denaye Hinds, de officiële auditor voor het certificeringsproces van de luchthaven.

Voorbeeld voor anderen
Denaye Hinds hoopt dat deze certificering een positieve invloed heeft op andere luchthavens en reisorganisaties om hun eigen bedrijfsvoering onder de loep te nemen en ook een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Volgens Birte Pelayo, CEO van Green Globe heeft Aruba Airport met de certificering de norm gesteld voor de Caribische luchtvaartindustrie.