18 oktober 2024
Thumbnail voor Autisme-tour leert mensen met autisme om te gaan met prikkels op luchthavens

Autisme-tour leert mensen met autisme om te gaan met prikkels op luchthavens

Met de herfstvakantie in het verschiet organiseert Stichting Vliegen met Autisme drie autisme-tours op Rotterdam/The Hague Airport. De autisme-tours helpen mensen met autisme om op verschillende manieren om te gaan met de prikkels op luchthavens. Kees Hoekstra en Inge Meeuwes-Muis vertellen.

“Vliegen kan voor iedereen stressvol zijn, maar voor mensen met autisme kan het extra uitdagend zijn”, vertellen Kees en Inge van de organisatie. “Mensen met autisme ervaren vaak meer moeite met veranderingen, sensorische prikkels en onbekende situaties, wat kan bijdragen aan verhoogde angst tijdens het vliegen.”

“Een van de manieren waarop wij helpen is de Schiphol Autisme Tour, een rondleiding verzorgd door KLM grondstewardessen waarbij alle facetten tot het vliegtuig worden doorgenomen, checkin, bagage dropoff, begeleiding door Axxicom en security. Als afsluiting wordt het KLM bemanning centrum bezocht.” Deze tour is inmiddels 36 keer uitgevoerd en heeft veel gezinnen over de drempel geholpen om een vliegvakantie te maken. “Inmiddels staan er voor 16 november nog drie autisme-tours op de planning op Rotterdam/The Hague Airport. Hiervoor zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.”

“Sinds enige weken is er een nauwe samenwerking met Schiphol ontstaan om vliegen met autisme meer onder de aandacht te brengen”, aldus het duo van de stichting. “Stichting Vliegen met Autisme kan op meerdere fronten gezinnen met autistische kinderen of volwassen autistische passagiers helpen.”

Kees en Inge verwijzen mensen naar de website van Stichting Vliegen met Autisme voor meer informatie. “Op de website vind je alle mogelijkheden waaronder assistentie of het Hidden Disabilities Sunflower, die op meer dan 200 airports in 40 landen erkend wordt.”