18 mei 2024
Thumbnail voor Bali voert toeristentaks in om eiland te beschermen

Bali voert toeristentaks in om eiland te beschermen

DENPASAR - Buitenlandse toeristen die naar het Indonesische eiland Bali willen reizen moeten vanaf volgend jaar een toeslag betalen. De gouverneur zegt een toeristentaks van 150.000 roepia (9 euro) in te voeren. Met de opbrengst moeten de cultuur en het milieu van Bali worden beschermd.

Het Indonesische eiland is razend populair onder toeristen en daar willen de lokale autoriteiten nu van profiteren. Indonesische toeristen hoeven de taks niet te betalen, maar buitenlanders wel, ook als ze uit andere delen van Indonesië naar Bali doorreizen. Afgelopen jaar waren er zo'n 2 miljoen reizigers op Bali, waar ruim 4 miljoen mensen wonen. De gouverneur verwacht niet dat de maatregel toeristen zal afschrikken.

Toerisme is zeer belangrijk voor de lokale economie, maar is soms ook een bron van irritatie voor de Balinezen. De eilandbewoners klagen al jaren over mensen die zich misdragen en geen respect hebben voor de lokale cultuur. Er worden zo nu en dan bijvoorbeeld buitenlanders het eiland afgezet omdat ze naakt poseren op heilige bergen. De autoriteiten besloten eerder dit jaar ook dat toeristen niet meer mogen motorrijden op Bali.