19 juni 2024
Thumbnail voor Bosbrand op Tenerife verwoest bijna 3300 hectare, vooralsnog geen gevaar voor toeristen

Bosbrand op Tenerife verwoest bijna 3300 hectare, vooralsnog geen gevaar voor toeristen

SANTA CRUZ - De sinds dinsdag woedende natuurbrand op Tenerife heeft een gebied van bijna 3300 hectare verwoest, melden de autoriteiten. Zo'n tweehonderd brandweerlieden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag onafgebroken het vuur bestreden. Volgens het toerismebureau van het eiland is de brand niet in de buurt van belangrijke toeristische bestemmingen.


Het bluswerk wordt bemoeilijkt doordat de zestien beschikbare blusvliegtuigen en -helikopters alleen bij daglicht kunnen worden ingezet, zei de regionale leider Fernando Clavijo van de Canarische Eilanden.

De autoriteiten op Tenerife evacueerden al duizenden mensen wegens de grote natuurbrand op het toeristische Spaanse eiland. Het Rode Kruis heeft sporthallen ingericht als opvangplek. Uit zes gemeentes in het noordoosten hebben volgens de lokale media al zo'n 4500 mensen een goed heenkomen gezocht. Inwoners van plaatsen die vooralsnog geen gevaar lopen is gevraagd om thuis te blijven. De hulpdiensten zeggen dat het vuur een vallei nadert waar zich meerdere campings bevinden.

Geen zorgen
Nederlandse toeristen hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken over de groter wordende natuurbrand in het noorden van Tenerife. Dat zeggen reisorganisaties TUI, Corendon en Sunweb in reactie op de recente ontwikkelingen op het Spaanse eiland.

De ondernemingen benadrukken dat de natuurbranden in het minder toeristische noorden woeden. De toeristen verblijven in het meer zuidelijke gedeelte van het eiland. "Het enige is dat we excursies naar het noorden moeten annuleren", zegt een woordvoerder van Corendon. "Verder hebben de branden geen impact op onze reizen."

De lokale reisleiding van Corendon ontvangt wel zorgelijke telefoontjes van reizigers, maar zij worden gerustgesteld. Sunweb zegt dat de telefoon "niet roodgloeiend" staat. TUI liet eerder al weten de voorbije dagen nog duizenden vakantiegangers, onder meer uit Duitsland en Nederland, naar Tenerife te hebben gebracht. Een woordvoerster zegt "geen nieuwe update" te hebben.

Ook de luchthavens op het eiland functioneren normaal. “De situatie blijft volledig normaal bij accommodaties, stranden en andere locaties die door toeristen worden gebruikt in gebieden bij de kust en in de uitlopers”, aldus het toerismebureau.