24 juni 2024
Thumbnail voor British Airways hervat vluchten vanaf Londen Gatwick naar Schiphol

British Airways hervat vluchten vanaf Londen Gatwick naar Schiphol

LONDEN - British Airways vliegt met ingang van maart 2022 na een onderbreking van twee jaar weer vanaf Londen Gatwick naar Schiphol. Amsterdam behoort tot de 35 bestemmingen die de Britse airline met haar nieuwe dochtermaatschappij vanaf de tweede luchthaven van Londen gaat aanvliegen.


British Airways besloot zich aanvankelijk helemaal terug te trekken van Gatwick, maar is op dat besluit teruggekomen. Inmiddels worden weer op kleine schaal intercontinentale vluchten aangeboden vanaf de luchthaven ten zuiden van Londen. In 2022 staan ook weer vluchten op de korte en middellange afstanden gepland.

Zoals eerder al aangekondigd vestigt BA voor deze operatie een nieuw dochterbedrijf op Gatwick. Deze ‘stand-alone business’ is volgens de maatschappij te vergelijken met de bestaande operatie op London City Airport, die eveneens als een aparte entiteit actief is.

Omdat de oprichting van het nieuwe dochterbedrijf nog wel de nodige voeten in de aarde heeft, zal BA de vluchten vanaf Gatwick zelf voor rekening nemen totdat het Air Operators Certificate van de nieuwkomer is verleend. BA stationeert vanaf eind maart drie Airbus-toestellen op Gatwick. Dat aantal groeit vervolgens tegen eind mei tot achttien stuks.

De routes die BA aanbiedt vanaf Gatwick betreft voor het overgrote deel zonbestemmingen in landen rond de Middellandse Zee. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld Faro, Ibiza, Malaga, Marrakech en Tenerife. Naast Amsterdam behoren ook Europese steden als Athene, Berlijn, Madrid en Milan Malpensa tot de bestemmingen.

Ondanks dat straks de nieuwe dochtermaatschappij de vluchtuitvoering voor rekening zal nemen, zullen de nieuwe diensten onder BA-vlag worden uitgevoerd. Klanten kunnen rekenen op hetzelfde serviceniveau als op een reguliere BA-vlucht, zo benadrukt het bedrijf.

Heathrow en City
BA staakte de verbinding Gatwick-Amsterdam aan het begin van de coronacrisis. Ook de routes van London City Airport naar Schiphol en Rotterdam kwamen toen te vervallen. Slechts de route Heathrow-Amsterdam bleef in stand. Inmiddels zijn de lijndiensten vanaf City Airport naar zowel Schiphol als Zestienhoven hervat.

Vanaf 29 maart vliegt BA weer van Gatwick naar Amsterdam, met in eerste instantie slechts enkele vluchten per week. Het aantal vluchten op de route groeit geleidelijk tot maximaal drie per dag vanaf mei, zo blijkt uit de dienstregeling van de maatschappij. Op de route gaat BA concurreren met easyJet.