11 mei 2024
Thumbnail voor Coby van Dongen: Ik wil graag actief blijven en zinvol zakendoen

Coby van Dongen: Ik wil graag actief blijven en zinvol zakendoen

DORDRECHT - Afscheid nemen heeft altijd iets verdrietigs, ook als je er zelf voor kiest. Coby van Dongen ging op 1 mei vervroegd met pensioen en sloot hiermee definitief de deur van de Jong Intra Vakanties in Ridderkerk. Een perfect geregeld afscheid volgde op 11 mei in het Van der Valk Hotel in Schiedam. Reisbizz sprak de ontspannen ogende Coby tijdens een heerlijke lunch bij Villa Augustus in Dordrecht. Hoe gaat het nu met Coby? Ervaart ze al het Zwitserleven gevoel, of voelt het nog steeds als spijbelen?


Hoe kwam je tot de keuze om te stoppen?
“Ik zou voor geen goud hebben gewild dat ik collega’s voor de voeten loop. Dat ik een stoorzender word. De jongere garde is digitaal zoveel verder en sneller met het doorgronden van de systemen. Ik wilde de eer aan mezelf houden en plaatsmaken voor een jonger iemand. Zo maak ik ook ruimte voor mezelf. Wie zegt dat ik 80 word? Ik deel mijn agenda nu zelf in. Zit zelf in de cockpit als het om het maken van een afspraak gaat. Ik neem ook nu voor onze afspraak net dat kwartiertje extra om hier te komen. Dat doe ik bewust en dan zit ik relaxt.”

“Ik hoop dat de animo van jonge mensen om in de branche te werken weer een vlucht gaat nemen”

Actief blijven en zinvol zakendoen
Coby straalt rust uit. “Ik ben veel ontspannener. Dat wil niet zeggen dat ik niet opveer als er ergens iets gebeurt in de branche, maar de verantwoordelijkheid draag ik niet meer. Dat geeft me wel een andere invulling van tijd dan dat ik gewend was, daar ben ik eerlijk in.” Coby adviseert iedereen die alleen al de gedachte heeft om met pensioen te gaan en erachter staat, om niet te wachten. “Maak op voorhand een plan met dingen die je gelukkig maken. Zo wil ik graag actief blijven en zinvol zakendoen. Besef ook goed wat het financieel voor je betekent en voor je relatie. Ik realiseer me dagelijks dat ik dankbaar ben omdat ik gezond ben, een stabiele relatie heb en geen geldzorgen. Dat kunnen niet alle mensen zeggen.”

Als het aan haar man Rob ligt, woont het echtpaar het ene jaar in Spanje en het volgende in Italië. “Maar hij krijgt zijn zin niet”, lacht Coby. “Nee, dat ga ik niet doen. Daar krijgt hij mij niet in mee. Ik heb een hele sterke band met familie en vrienden. Natuurlijk gaan we vast langer op vakantie. Voorheen vond ik drie weken al lang genoeg.”

Tekst gaat verder onder de foto

Gerust hart
Coby sluit de deur van de Jong Intra met een gerust hart. “Al voel ik me richting Paul en Tineke wel wat bezwaard. De overdracht is voortreffelijk gegaan, maar dat zij een enorme extra workload hebben, is duidelijk. Natuurlijk zou het fijn zijn geweest als er al iemand was geweest voordat ik de deur achter me dichttrok.” Coby hoopt dat de animo van jonge mensen om in de branche te werken weer een vlucht gaat nemen. “Ze weten niet was ze missen! Natuurlijk heb ik ook lastige jaren of tijden gekend, maar ik heb altijd met veel plezier gewerkt. En als het even niet lekker loopt, ga in gesprek met je leidinggevende en geef aan dat je meer uitdaging zoekt. Zo ben ik al 25 jaar geschillencommissielid bij de ANVR en blijf dat nog graag doen. Dit verplicht me om alles goed bij te houden. Dat zorgt ook voor verdieping.”

Wat zou je je opvolger willen meegeven?
“Alles dat uit het boek, herinneringen aan Coby, komt. Schenk aandacht aan alle collega’s. Loop elke dag even langs, proef hoe iedereen in z’n vel zit. Op commercieel vlak hebben we bewezen dat risicospreiding met onze verschillende producten werkt. Hou dit in stand en geniet van het warme nest waar je in terecht komt. Ik wens mijn opvolger heel veel succes om de Jong Intra Vakanties op koers te houden.”

Lees het hele interview met Coby van Dongen in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.