7 september 2024
Thumbnail voor Coby van Dongen: Laat de klant zelf besluiten

Coby van Dongen: Laat de klant zelf besluiten

SCHIPHOL - De Jong Intra Vakanties staat voor een enorme uitdaging. Dat laat directeur Coby van Dongen weten vanaf haar kantoor in Zwitserland. Naast de huidige negatieve reisadviezen voor de landen om ons heen zorgt ook de wateroverlast in Limburg, Duitsland en België voor grote zorgen. Reisbizz ging met haar in gesprek.


“Na de periode van lockdown hadden wij voor de zomer vrijwel geen boeking meer staan. De laatste weken werd er echter weer goed geboekt. Ook naar landen als Spanje en Portugal. Maar sinds vorige week, toen het woord 'code rood' in de media kwam, brak er onrust uit. De besmettingen liepen op, de boekingen vielen stil en de annuleringen stroomden binnen. Die parallel kan ik gerust trekken,” aldus van Dongen.

Vandaag kwam daar een probleem bij. De Jong Intra voert sinds kort weer busreizen uit. Ook naar Limburg, waar gebieden zijn overstroomd. Er verblijven ook individuele klanten en er zouden nog veel mensen afreizen. Die boekingen zijn inmiddels allemaal geannuleerd of omgeboekt.

'Indien uitvoerbaar voeren wij uit'
De reisorganisatie voert in tegenstelling tot sommige andere touroperators wel reizen uit naar landen met code oranje. “Wij hebben de stelling ingenomen om de klant zelf te laten beslissen of ze af willen reizen naar oranje gebied. Je mag reizen, ondanks dat er vanuit de overheid het advies gegeven wordt om alleen noodzakelijke reizen te maken. Het is echter een advies en dus niet bindend. Als de vluchten gaan en de hoteliers staan klaar om hun gasten met open armen te ontvangen, dan doen wij mee. Indien de reis uitvoerbaar is laten wij de beslissing aan de klant zelf over”, vervolgt Van Dongen.

Corona-app
Sinds 1 juli kunnen volledig gevaccineerde reizigers met hun QR-code in principe vrij reizen binnen Europa. Volgens van Dongen is dit in de afgelopen maanden door de Nederlandse overheid zo gecommuniceerd en beloofd. "Maar daar merken wij in de praktijk weinig van. Er worden teveel tegenstrijdige berichten afgegeven. Dat geeft onrust, voor zowel de reiziger als voor ons als reisorganisatie.”

Van Dongen vertelt verder dat ze blij is met de inspanningen van Frank Oostdam als voorman voor de ANVR. “We moeten de barricades op om duidelijk te maken dat de steunmaatregelen voor kwartaal vier en het liefst het eerste kwartaal van 2022 worden verlengd. De branche heeft het loodzwaar.”