11 mei 2024
Thumbnail voor Coby van Dongen over vertrek: Loslaten wordt moeilijk, het bedrijf zit in mijn genen

Coby van Dongen over vertrek: Loslaten wordt moeilijk, het bedrijf zit in mijn genen

RIDDERKERK - Na bijna 47 jaar voor de Jong Intra Vakanties te hebben gewerkt, stopt commercieel directeur Coby van Dongen (65) zoals eerder vermeld er op 1 mei aanstaande definitief mee. “Het is mooi geweest. Ik heb al die jaren met ongelooflijk veel plezier voor dit prachtige bedrijf in Ridderkerk gewerkt”, zegt Van Dongen in gesprek met Reisbizz.


Het is volgens Van Dongen tijd om het stokje over te dragen. “Dat is mijn eigen keuze. De raad van commissarissen zal zich komende maanden met mijn opvolging bezighouden. Daar ga ik me niet actief mee bemoeien, ook omdat ik zelf geen aandeelhouder ben”, gaat ze verder.

Het personeel is ingelicht. Ze zal de touroperator zeker gaan missen, vertelt ze. “Wat wil je ook na zo’n lange tijd? Maar het moment is goed. De reisonderneming staat als een huis. We hebben een erg goed jaar achter de rug en de toekomst ziet er rooskleurig uit. Ik word in juni 66 jaar en dan is het moment aangebroken om afscheid nemen, vind ik, maar wel echt met pijn in mijn hart.”

Van Dongen begon 47 jaar geleden als 18-jarige op de postkamer van de Jong Intratours. “Daarna heb ik op de reserveringsafdeling gewerkt, bij de hotelboekingen, ik ben als inkoper op pad gegaan en werd product manager. Toen kwamen marketing en verkoop erbij en werd ik adjunct-directeur. Ik heb het hele bedrijf dus wel doorlopen.” De laatste 25 jaar heeft ze samen met het managementteam de leiding.

Groot afscheidsfeest
De raad van commissarissen heeft het besluit van Van Dongen ‘met groot respect’ geaccepteerd. De continuïteit van de Jong Intra Vakanties is volgens haar gewaarborgd. “Ik kijk terug op zoveel boeiende jaren, waarin ik ook op de mooiste plekjes ben geweest en inspirerende mensen heb ontmoet. Ik hoop dat ik mijn ervaring en kennis voldoende heb kunnen overdragen aan mijn collega’s. Uiteraard volgt er half mei nog een groot afscheidsfeest, ook voor relaties.”

En wat nu verder? Van Dongen: “nou, ik ga zeker niet stilzitten en veel reizen en privé-afspraken maken. Van het leven genieten. Daarnaast zal ik me blijven inzetten voor de Rotary Club en ben ik van plan vrijwilligerswerk te gaan doen. Ook ben ik aandeelhouder van start-up De Gespreide Herberg om het toerisme in de Alblasserwaard te promoten. Onder andere met vakantiehuisjes, boutique hotels en unieke plekken en gebouwen om duurzaam te recreëren. Ik blijf daarnaast lid van de Geschillencommissie Reizen.”

Friet van Coby
Van Dongen beseft dat het moeilijk zal worden om de Jong Intra los te laten. “Maar dat zal wel moeten. Het bedrijf zit in mijn genen, dus daar zal best wat tijd overheen gaan. Ja, ook de friet van Coby op de Vakantiebeurs zal ik gaan missen, dat wordt overigens doorgezet. Ik verdwijn niet helemaal uit de reisbranche, hoor.”

De aandeelhouders van de reisorganisatie, busbedrijven Beuk en Kupers, laten weten Van Dongen zeer erkentelijk te zijn voor haar tomeloze inzet, kennis van zaken, optimisme en collegialiteit. “Afgelopen jaren waren met corona en Oekraïne zeer uitdagend voor de reisindustrie, maar ze heeft er met haar mensen voor gezorgd dat de Jong Intra Vakanties deze moeilijke tijd goed door is gekomen en de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien.”