DEN HAAG - Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Transavia een stuk minder flexibel is op het gebied van het wijzigen of annuleren van vliegtickets dan andere luchtvaartmaatschappijen. Maar Claudia Metz, woordvoerster van Transavia, laat in een reactie weten zich daar niet helemaal in te kunnen vinden. Volgens haar is de Nederlandse prijsvechter nog steeds erg flexibel.
De Consumentenbond zocht uit hoe soepel vijftien Europese luchtvaartmaatschappijen zich opstellen bij wijzigen of annuleren van een boeking. “Transavia blijkt onderaan te bungelen qua flexibiliteit”, aldus de Consumentenbond. “De luchtvaartmaatschappij rekent 35 euro per persoon per enkele reis voor een wijziging.”
Volgens de bond kleven er nadelen aan de Transavia ‘Flex’-optie die deze kosten voor 9 euro zouden moeten dekken. “Als reizigers hun ticket willen verzetten, moeten ze die binnen één jaar na boeken gebruiken én de route en het reisgezelschap moeten hetzelfde blijven. Bovendien kunnen klanten hun ‘Flex’ ticket maar tot 48 uur voor vertrek aanpassen.” De bond stelt dat consumenten die vlak voor de vlucht positief testen op corona, dus te laat zijn om nog kosteloos te wijzigen. Ook bij annulering krijgen ze geen geld terug volgens de Consumentenbond.
Totaalplaatje
De woordvoerster van Transavia stelt in een reactie aan deze site dat er meerdere vormen van flexibiliteit bij verschillende ticketvormen zijn. “Zo zijn er de opties ‘Max’, ‘Plus’ en ‘Flex'. De klant kiest welke vorm het beste past. Transparantie over de opbouw van onze ticketprijzen is voor Transavia een belangrijk uitgangspunt. En ook ons low-cost principe.”
“Wij kijken naar het totaalplaatje, dat is belangrijk”, gaat Metz verder. “Onze tickets hebben een aantrekkelijke basisprijs zodat vliegen bereikbaar is en blijft voor iedereen. De klant kiest uiteindelijk zelf of extra flexibiliteit nodig is voor beperkte kosten.”
Daarnaast meldt Metz dat de omboekfee al eerder is verlaagd. “Als je dus níet kiest voor extra flexibiliteit en toch wilt omboeken, dan zijn daar dus inderdaad kosten aan verbonden. Corona heeft aan iedereen veel gevraagd en zekerheid kan door iedereen gedragen worden.”
Transavia rekent op een stabiele zomer en denkt daarom niet dat veel mensen gedwongen zullen worden om hun reis te wijzigen. “Wij verwachten niet dat de kleurcodes door de overheden continu zullen verspringen”, aldus Metz. “Maar voor die extra zekerheid zijn er dus de flexproducten.”