16 september 2024
Thumbnail voor Coronacijfers niet meer leidend bij reisadvies, quarantaineplicht vervalt voor reizigers uit zeerhoogrisicogebieden

Coronacijfers niet meer leidend bij reisadvies, quarantaineplicht vervalt voor reizigers uit zeerhoogrisicogebieden

DEN HAAG - Vanaf vrijdag 25 februari hoeven reizigers uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied bij terugkeer in Nederland niet meer in quarantaine. Dat heeft minister Kuipers dinsdagavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie. Ook heeft de minister bevestigd dat het aantal coronabesmettingen in een land niet meer leidend zijn bij het afgeven van reisadviezen, waardoor veel landen buiten Europa geel kleuren.


Het ministerie van Buitenlandse Zaken kijkt voortaan bij het geven van reisadviezen weer naar alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Hierdoor krijgen veel landen buiten Europa vanaf vandaag een geel reisadvies.

Quarantaineplicht
Landen worden nog als zeerhoogrisicogebied gezien als het aantal besmettingen hoog is, als er slecht zicht is op de verspreiding van het virus of als er een zorgelijke virusvariant rondgaat. Vanaf volgende week vrijdag verdwijnt de quarantaineplicht bij terugkeer uit zulke landen. Momenteel geldt de quarantaineplicht nog wel voor landen als Afghanistan, de Verenigde Staten en Israël. Reizigers met een boosterprik hoefden sinds vorige week niet meer in quarantaine bij terugkeer uit een zeerhoogrisicogebied.

Uitzondering op het vervallen van de quarantaineplicht zijn landen waar een nieuwe, zorgwekkende virusvariant opduikt. Reizigers moeten dan bij terugkeer weer in quarantaine. Momenteel zijn er nog geen landen in deze categorie. Daarnaast is het volgens minister Kuipers nog noodzakelijk om een testplicht te handhaven voor reizigers die terugkeren uit landen buiten Europa. Dit om de verspreiding van nieuwe virusvarianten tegen te gaan.

Mondkapjesplicht
Ook bevestigde minister Kuipers tijdens de persconferentie dat het dragen van een mondkapje verplicht blijft op luchthavens, in vliegtuigen en in het openbaar vervoer.