27 april 2024
Thumbnail voor Cruise met Holland America Line van Hongkong naar Singapore: ‘Zeven prachtige landen in twee weken’

Cruise met Holland America Line van Hongkong naar Singapore: ‘Zeven prachtige landen in twee weken’

Debby Schipper-Snelders (Travelboutique) heeft met Holland America Line een cruise gemaakt van twee weken van Hongkong naar Singapore. In die twee weken zag Debby zeven landen. Voor Reisbizz brengt ze verslag uit van deze bijzondere cruise.  

“Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door cruiseschepen en alles rondom de ‘HAL’. De magie van op een schip stappen en op avontuur gaan, spreekt me zeker aan. We deden het eerder met kleinere zeiljachten in Galapagos en met Seatrek in Raja Ampat.

Met een koffer vol glinsterende jurken en sportieve outfits voor city tours vertrekken we naar Hongkong. Voordat we aan boord gaan pakken we een stopover in deze geweldig gastvrije stad en verblijven we in het Mandarin Oriental Hotel. Dat blijkt een uitstekende keuze. We slenteren door het centrum en dankzij mijn vriend Boscio die in Hongkong woont, krijgen we een stadswandeling op Hongkong Island uitgestippeld die uniek is. We wandelen als een local en zien de langste roltrap van de wereld, shoppen in Cat Street en steken wierookstokjes aan in de magische Man Mo Tempel, die heel hoog op mijn wensenlijstje stond.

Tijd om aan boord te gaan. We schrikken van het schip: het is enorm en telt wel tien verdiepingen. We krijgen het nummer van onze State Room en als ik de deur open ben ik dolblij dat ik een veranda room geboekt heb, naar buiten kijken is een must.

Drie redenen om voor een cruise te kiezen:

1. Zeven landen in één reis
Van het bruisende Hongkong varen we als eerste naar Manila. De oude Spaanse binnenstad Intramuros is een must see, de S&M Mall is in kerstsfeer en hier happen we in een zacht Cinnabon kaneelbroodje. Ook doen we een koffie in Sofitel Manila met een heuse kersttrein in de lobby.

De tweede stop is Puerto Princesa op het eiland Palawan, waar we varen op de Underground River. We pakken een bootje naar de baai en nemen in de jungle een boot naar acht kilometer-lange underground river, nog maar recent ontdekt. Na de boottocht bezoeken we de Iwahig gevangenis, waar gevangenen een dorp runnen en zo een echte tweede kans krijgen. We kletsen met inmates, allen opgesloten dankzij vergrijpen rondom drugs. Ik koop een zelfgemaakt souvenir van een gevangene die me lachend vertelt dat hij z’n beste vriend heeft omgebracht. Ik kijk hem bang aan en dan begint hij te proesten. Joking! zegt hij. 'Bless you!' Roepen ze in koor als we het terrein verlaten.

We varen door naar Kota Kinabalu in Maleisië. De rijke oude jungle en het Kinabalu Nationaal Park zijn puur en ongerept, een genot om te bezoeken. Frisse groene rijstvelden, kleine dorpjes, riviertjes en dan hoge bomen vol mossen en de sfeer van het regenwoud.

Vervolgens ging de reis verder naar Ho Chi Minh, of Saigon. Met de indrukwekkende geschiedenis van de Vietnamoorlog, maak ik kennis met mijn gids Phe, wat ‘geluk' betekent. Phe vertelt gepassioneerd en uit eigen ervaring over de geschiedenis van Saigon. We bezoeken een gezellige markt, de kerk en het postkantoor. In Saigon had ik nog wel een paar dagen willen blijven. 

Bangkok was een fijne herontdekking, met de prachtige Thaise architectuur en de heerlijke Thaise keuken van The Local restaurant (met Michelin ster) en ook hier weer de lieve mensen. De magie van de Boeddhistische tempels pakt mij altijd weer, dit keer die van de Wat Po, met de bekende meterslange Reclining Buddha.

En tot slot Singapore, een stad waar al veel vaker waren. Om nu dan bij zonsopgang binnen te varen, was een magisch einde van onze reis. Het was fenomenaal om de skyline vanaf het water te bewonderen. We wandelen door het oude centrum en wippen binnen bij de Shop van het Raffles Hotel. In Gardens by the Bay wandelen we door de Flower Dome en de lift schiet ons 50 meter omhoog naar het Supertree Observatory waar we over de stad uitkijken. 

2. Culinair genieten en topservice aan boord
De culinaire-keuze is enorm aan boord van ons schip, de Westerdam. Canalletto voor Italiaanse dining, Pinnacle Grill voor steaks, de Dining room voor een chique ontbijt of diner en bij het zwembad een geweldige kraam met Mexicaanse specialiteiten. Ieder moment van de dag is alles vers. Ook de snackbar Deep Dive is populair met jazeker, hamburgers en frietjes. Onze favoriet is en blijft het buffet-restaurant. Per haven hebben ze hier steeds weer specialiteiten van het land, dus adobo en halo halo in de Filipijnen en iedere dag verse sushi, sashimi, ramen-soep en mijn favoriet: een poke bowl. Mijn dochter en ik praten nog dagelijks over het eten aan boord (we zijn al twee weken thuis…).

De crew is gastvrij, vriendelijk, behulpzaam en oprecht ‘caring' voor de gasten. Zowel Kapitein Van Hoogdalem (uit Groningen) als Cruise & Travel Director Nick (uit Gent) zijn benaderbaar voor vragen en hebben en goed gevoel voor humor. Het team van Guest services, die toch in iedere haven en aan boord de organisatie voor 2.000 passagiers op zich nemen, hebben engelengeduld. De obers en koks zijn allen schatjes, de meeste komen uit de Filipijnen en Indonesië. Bij ons buffet restaurant weten ze al snel onze voorkeuren: wat worden we verwend.

3. Magie van varen
Varen is magisch. Het water heeft een ontspannende werking. Je kan even uitrusten van de avonturen aan land, maar ook weer plezier maken op het schip. Het achterdek was ook mijn favoriete plek, met zicht op het water en dat wat je achter je laat. Cocktails in de zon, even echt dat vakantiegevoel. Dagelijks worden er veel activiteiten aan boord georganiseerd, van kaartleggen tot casino, van de spa tot knutselen. Wij pakten een koffie met kapitein Wouter van Hoogdalem mee die vertelde hoe het schip bestuurd wordt.

Stopover The Ritz Carlton Dubai aan zee
Na een fijne vluchten met Emirates Airlines, namen we nog een stopover op de terugreis in Dubai. Ook dit is een aanrader. Na je cruise is het fijn om even bij te komen aan het strand. Waar beter dan in het luxury Hotel Ritz Carlton Dubai. Dit is een echt luxury hotel. Het hotel ligt aan het mooiste strand van Dubai met beroemde Beach Club Cana voor een cocktail en is direct gelegen aan The Walk waar je ’s avonds je tanden zet in Arabische shawarma en lekker street food, een lekker ijsje eet of wat winkelt. 

Hoewel een cruise misschien niet het eerste type reis is waar ik aan zou denken, is het een prachtige manier om meerdere landen en culturen in één reis te ontdekken. Als ik in mijn telefoon kijk naar de foto’s, realiseer ik me hoeveel avonturen ik in deze reis heb mogen ervaren. De vele mooie bestemmingen en de pure culinaire verwennerij aan boord, de gastvrijheid van de crew aan boord van ons schip Westerdam van de HAL, maken het een unieke manier van reizen. Dit smaakt zeker naar meer.”

Tips van Debby voor jouw cruise: 
1. Check altijd de route van je cruise en of er een mooie afwisseling is tussen stad en natuur. 
2. Informeer naar de Wifi aan boord. Bij ons was er helaas op drie locaties geen wifi, ondanks de aansluiting op het Starlink netwerk. 
3. De leeftijd aan boord verschilt per route, hou hier wel rekening mee.
4. Kies altijd voor een veranda kamer, zo heb je altijd heerlijk uitzicht op die blauwe zee