22 mei 2024
Thumbnail voor De studiereis van… Frits Martens naar de Filipijnen

De studiereis van… Frits Martens naar de Filipijnen

Inez Pasman van Pangea Travel, Tiny Koning van Untamed Travelling, Frits Martens van Face2Face travel, Freek Vermeulen van Avila Reizen en Michiel Kranendonk van Travel Trend mochten eind november - op uitnodiging van Lieb Management en the Department of Tourism Philippines - op studiereis naar de Filipijnen. Het doel van de reis was om kennis op te doen over de republiek in Zuidoost-Azië. Frits Martens van Face2Face travel vertelt aan Reisbizz over deze indrukwekkende reis.

“Wie denkt aan Manila denkt waarschijnlijk aan een grote chaotische stad waar je zo snel mogelijk weer weg wilt. Maar dat is absoluut niet terecht”, zegt Frits. “We deden een leuke en informatieve fietstour op ‘bamboo bikes’ in de wijk Intramuros, een restant van de Spaanse koloniale tijd. Intramuros is weliswaar verwoest in de tweede wereldoorlog maar mooi hersteld met een unieke historie en een hele fijne sfeer.”

“Aan het einde van onze studiereis, toen we weer in Manila waren, nam gids Nikki ons mee naar een oude Chinese begraafplaats. In Manila is de oudste Chinatown in de wereld, deze stamt al uit de 15e eeuw. Voor de rijken werden hele mausolea gebouwd. Sommige van de mausolea zijn uitgerust met een badkamer, wc en zelfs met draaiende airco. Heel bizar om in deze ‘dodenstad’ rond te lopen”, aldus Frits.

“In de middag gingen we op food tour in Chinatown. We bezochten twee traditionele Chinese restaurants, de ene is beroemd om haar noedels en de andere serveert heerlijke dimsum. Ook aten we hier een zogenaamd 1000-jarig ei, de smaak is boven verwachting! En dan waren er nog de moderne wijk Bonifacio Global City en de uitgaanswijk Makati. Kortom, Manila is geen stad om zomaar over te slaan!”

Cordillera regio
“Onze studiereis ging vanuit Manila naar het noorden, naar het gebied genaamd Cordillera Regio. De bekendste plaats in dit gebied is Banaue. Onze gids Nikki vertelde onderweg veel over het bijzondere gebied. De rijsterrassen zijn hier meer dan 2000 jaar oud. De bergvolkeren hebben hun eigen tradities en taal, gelukkig is het koppensnellen ‘uit de mode geraakt’. We kwamen door kleine levendige plaatsjes en het landschap werd steeds bergachtiger en groener. We bezochten eerst de rijstterrassen van Batad. We wandelden een stuk en zagen dan het enorme amfitheater: wat een prachtige uitzichten! Daarna meteen door naar de rijstterrassen van Bangaan, waar we ook het dorpje bezochten. We kregen uitleg over de verwerking van de rijst en een inkijkje in de traditionele huizen, die nog steeds gebruikt worden. Schitterend om te zien en te genieten van deze vriendelijke mensen.”

Bontoc en Sagada
“De volgende dag gingen we op pad naar Bontoc, de hoofdstad van de bergregio en een plezierige plek. Onderweg kwamen we weer langs een paar schitterende punten met uitzicht over de eeuwenoude rijstterrassen. We bezochten het Bontoc museum waar middels foto’s van de Spaanse fotograaf Eduardo Masferré en vele artefacten de historie van de oorspronkelijke bevolking wordt verteld. Prachtige mensen op de foto’s uit de eerste helft van de vorige eeuw.”

“Vervolgens reden we door naar Sagada waar we ons verdiepten in de begrafenisrituelen die hier tot voor kort nog regelmatig plaatsvonden. De overledene wordt in doeken gewikkeld en naar zijn of haar kist gedragen. Een houten kist, die geplaatst is in een grot of opgehangen wordt aan een steile bergwand. De plekken waar de kisten staan of hangen zijn prachtig en sereen, heel bijzonder allemaal.”

El Nido en Ginto Island
“Het tweede deel van onze studiereis focuste op het noorden van het eiland Palawan, een uur vliegen vanaf Manilia. We bezochten ‘s avonds het gezellige centrum van El Nido. Goede sfeer met winkeltjes, markt, restaurants en barretjes.”

“Daarna startte ons tweedaagse eilandhop-avontuur. We voeren langs een paar prachtige eilanden waar we ofwel even aan land gingen of konden snorkelen. Het koraalzand op de eilanden is wit en de zee zeven kleuren blauw. Het snorkelen was geweldig en we zagen tientallen soorten vissen en prachtig koraal, zo mooi! Aan het einde van de middag kwamen we aan op het onbewoonde Ginto island waar we gingen overnachten. We sliepen in een soort klamboetentjes op het strand! De zonsondergang was prachtig, het eten zalig en we werden ook nog getrakteerd op een massage. Na een gezellige avond zocht iedereen een tentje uit om te genieten van de sterren en de volle maan. Slapen op het strand met de zee als slaapliedje…”

'Love the Philippines', nou dat is inderdaad gebeurd!

“We werden we wakker op het strand met de eerste zonnestralen en het geluid van de zee. Een heerlijk ontbijt werd voor ons klaargemaakt. Daarna gingen we met de boot en bus naar El Nido en van daaruit voeren we tussen de prachtige eilanden voor de kust. Deze eilanden zijn van karst en wordt wel het Halong Bay van de Filipijnen genoemd. Mooie witte strandjes en schitterende lagoons, waar we zwommen, kayakten en snorkelden. De slogan van de Filipijnen luidt: “Love the Philippines”, nou dat is inderdaad gebeurd!”, aldus een enthousiaste Frits.