23 mei 2024
Thumbnail voor De studiereis van… Ronald Franken naar het Arctic Lakeland

De studiereis van… Ronald Franken naar het Arctic Lakeland

Ronald Franken van Reiscreaties ging op uitnodiging van enkele plaatselijke toeristenbureaus op studiereis naar het ‘Arctic Lakeland’: de gebieden rond Vuokatti, Koli en Kajaani. Het merengebied begint waar Fins Lapland eindigt. Ronald vertelt aan Reisbizz over deze indrukwekkende reis: “We kregen een Noorderlicht-show van wel een half uur!"

Het reisprogramma van de studiereis bestond uit twee delen: “Het betrof een pre- en een posttour om de verschillende gebieden te leren kennen. Tussendoor hebben we anderhalve dag kennisgemaakt met meerdere partijen uit de regio op een netwerkdag. Tijdens de pre- en de posttour hebben we meerdere accommodaties bezocht en veel activiteiten gedaan. Zo hebben we met fat-bikes op het bevroren Pielinenmeer gereden, een enorm groot meer waar je met de auto overheen kan rijden om in de winter sneller aan de overkant te komen. Verder hebben we gewandeld met sneeuwschoenen en zijn we gaan cross country skiën door de omliggende heuvels en natuur."

Ook rondom het hotel in Vuokatti kon de groep prachtig skiën. "In de Kajaani regio zijn we op Noorderlicht-jacht geweest. Toen gingen we laat in de avond op pad, met een lampje op ons voorhoofd, kuierend door een dik pak sneeuw in het bos. Na ongeveer 20 minuten hiken in de kou (-10) kwamen we op een prachtige plek uit in het midden van een bos, waar we ons installeerden om het Noorderlicht te gaan zien. Nét op het moment dat we weer weg wilden gaan, begon het schouwspel."

Lichtshow
"Het was prachtig om te zien. Na een half uur dachten we dat het was gedaan, en liepen we door de sneeuw terug naar de auto, maar na 10 minuten rijden begon het Noorderlicht weer. We zijn toen, bij wat in de zomer een strand aan een meer is, gestopt. Vervolgens ploeterden we door een dik pak sneeuw langs de rand van het meer naar een inham. Daar lagen we in de sneeuw en hebben we een half uur genoten van een lichtshow van groene kleuren. Wát een ervaring! Voor de rest hebben we gevist (ijsvissen), sneeuwscooters gereden, in kota’s geluncht, meerdere sauna’s en jacuzzi’s uitgeprobeerd, veel (wijn) gedronken, gedanst, karaoke gezongen en wandelingen door de natuur gemaakt.”

De zoektocht naar het Noorderlicht heeft echt indruk gemaakt op Ronald. "Het was laat in de avond, tot midden in de nacht, koud, veel sneeuw, natuur, stilte en met een klein groepje hebben we dat mogen ervaren. Dat was echt magnifiek”, aldus Ronald. “De gehele reis zijn we goed verwend met het uitstekende Karelian eten, op en top bereid, van heerlijk rendier steak tot een moot zalm wat op een open vuur voor ons werd bereid. Veel verschillende soorten en plaatselijke Karelian gerechten.”

Foto: Ronald Franken

Gastvrijheid
“Het Arctic Lakeland is een avonturenparadijs voor natuur- en cultuurminnende mensen”, gaat de reisadviseur van Reiscreaties verder. “Een topbestemming voor buitenliefhebbers en een favoriet centrum voor winteractiviteiten met sneeuwgarantie. De gastvrijheid in het gebied is verwarmend. Drie Nationale Parken in het gebied bieden gasten een unieke en veilige wilderniservaring. In het Arctic Lakeland kun je de wilde natuur van het noorden ervaren met zijn Noorderlicht, hoogwaardige culturele diensten en betoverd worden door de stilte en rust van de natuur en zijn vele actieve winterse activiteiten.”

“Ik wil zeker een keer in de zomer teruggaan”, besluit Ronald. “De meren, de natuur en de mensen, dat zal zo veel verschil bieden met een zonnetje en zonder sneeuw. Ook dan zijn er veel soorten activiteiten te doen op het land en op het water.”

Foto: Ronald Franken

Ben jij een (zelfstandig) reisagent en wil jij ook meedoen aan de rubriek De Studiereis van...? Word dan lid van de Reisbizz Society! Als lid van de Reisbizz Society neem je kosteloos deel aan onze events en ontvang je het Reisbizz Magazine op je deurmat. Interesse? Word dan hier snel lid!