28 juni 2024
Thumbnail voor Debby Schipper-Snelders op spirituele reis door mystiek Japan

Debby Schipper-Snelders op spirituele reis door mystiek Japan

Debby Schipper-Snelders van Travelboutique ging de uitdaging aan om een betaalbare en duurzame reis naar Japan te maken. Tijdens haar reis realiseerde Debby zich dat het land verschillende gevoelens en emoties oproept. Ze vertelt erover in gesprek met Reisbizz.

Debby reisde deze keer volledig met het openbaar vervoer. “Japan staat immers bekend om de uitstekende netwerken van metro’s, treinen en de bekende supersnelle bullet trains.” Debby vond het spannend om de reis te maken, en dat heeft ze eigenlijk nooit. “De belangrijkste reden daarvoor is toch wel de taal: je kunt er niemand verstaan en geen bord lezen. Ook qua mensen vond ik het een uitdaging, want ze leken mij op het eerste gezicht toch wat afstandelijk.”

Debby merkt dat de Japanner de ander niet tot last is. “Hij respecteert afstand en privacy en iedereen is bezig ‘minding their own business’. Bij iedere stap die je zet in de beroemde tempel met oranje Tori in Kyoto, voel je de magie. Om je heen vooral selfie-makende westerlingen. Maar wie hier met aandacht loopt, voelt de magie van het Shinto geloof, het Boeddhisme en de vele symbolen van de Japanse cultuur.”

Tijdens de reis heeft Debby naar eigen zeggen de hele dag door gegeten. “Zodra je het hotel verlaat, kun je overal vers en lekker eten. Van automaten met warme koffie tot 7/11 supermarktjes met verse producten in iedere straat.” Veel mensen vroegen Debby of de sushi in Japan écht zo lekker is. “Het is én de smaak én de beleving. Terwijl we klaar zitten en ons gerechtje bestellen, komt het vers bereid en snel op een lopende band naar ons toe gevlogen. De vis is haarfijn gesneden en de rijst smelt op je tong. Er zijn veel meer soorten nigiri dan wij kennen en de zachte soya saus is hier duizend keer lekkerder.”

Mystiek en verfijnd
Wie van mystiek, van de stilte en symbolen Azië, van gouden pagodes en zen tuinen, en van verfijnde cultuur en delicaatheid houdt, is in Japan volgens Debby op de juiste plek. “Bij alles wat je ziet, hoort en observeert past aandacht. Er is rust en harmonie. Niets doet men hier snel, gedachteloos of ruw. Een verademing voor de reiziger om te observeren. Bij een zen-tuin krijg ik een brok in mijn keel. Eén momentopname is het, dat ik hier ben met mijn dochter en deze prachtige tuin met haar bewonder. Vergankelijk, want dit moment komt nooit meer terug.”

Hierarchie en systeem
“In Japan is alles een systeem, en het werkt”, stelt Debby. “Als je het systeem niet helemaal begrijpt, moet je daar in het begin erg aan wennen. Je moet er ook inpassen, anders val je al snel buiten deze maatschappij. Japan is bovendien één van de veiligste landen ter wereld. De metro is efficiënt, er is overal een luxe Toto-toilet met douche, billenföhn én muziek. Voor als je per ongeluk geluidjes maakt. Ja, ook bij een tempel of in een park is zo’n toilet. Men is zo schoon, zo proper, het is een waar genot.”

“Onze reis is zo mooi, intens en magisch geworden, mede dankzij onze gids Nicki die tien jaar in Tokyo woont met haar Japanse echtgenoot en dochtertje. Ze kent Japan en de inwoners door en door en het is een genot om met haar de stad te doorkruisen, met haar opmerkingen en naar haar ‘ondertiteling’ te luisteren bij alles wat we zien.” Samoerai, coach en auteur Bjorn Aris bezocht Japan vele malen en gaf vanuit de spiritualiteit advies aan Debby over de route. “Tot in detail. Hij hielp mij enorm met het vinden van locaties buiten de gebaande paden.”