14 april 2024
Thumbnail voor Denemarken zet grote stap in coronacrisis: Alle coronamaatregelen geschrapt

Denemarken zet grote stap in coronacrisis: Alle coronamaatregelen geschrapt

KOPENHAGEN - Ondanks het hoge aantal coronabesmettingen worden vandaag alle coronamaatregelen in Denemarken losgelaten. Dit werd vorige week al aangekondigd door premier Mette Frederiksen. Vorige maand werden er ook al een aantal maatregelen versoepeld. Vanaf vandaag gelden alleen nog enkele inreisregels, alle andere maatregelen zijn verleden tijd.


Zo is het niet meer nodig om een mondkapje te dragen en hoef je nergens meer een coronatoegangsbewijs te laten zien. Ook de nachtclubs mogen weer open en winkels mogen onbeperkt klanten ontvangen. Alleen voor internationale reizigers blijven regels gelden. EU-burgers die niet gevaccineerd zijn, moeten uiterlijk 24 uur na aankomst in het land een coronatest doen.

Volgens de premier is Denemarken door de kritieke fase heen en kan deze stap nu worden gezet. Denemarken neemt als eerste EU-land deze grote stap. “We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden”, zei de premier vorige week. De afgelopen zeven dagen heeft Denemarken gemiddeld meer dan 40.000 nieuwe besmettingen per dag.

De geldigheidsduur van het DCC coronabewijs in Denemarken is vijf maanden. Dit betekent dat het coronapaspoort vijf maanden geldig is na de eerste vaccinatie. Voor eerder besmette personen betekent de wijziging dat het coronapaspoort geldig is vanaf dag elf na een positieve PCR-test. Voor reizigers die een boosterprik hebben gehad, is het coronabewijs nog altijd geldig zonder einddatum.