19 juli 2024
Thumbnail voor Drie Tsjechische kuuroorden toegevoegd aan UNESCO Werelderfgoedlijst

Drie Tsjechische kuuroorden toegevoegd aan UNESCO Werelderfgoedlijst

AMSTERDAM - De West-Boheemse spadriehoek in Tsjechië, bestaande uit de kuuroorden Mariánska Lázně, Františkovy Lázně en Karlovy Vary, is aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd. Onder de naam ‘The Great Spas of Europe’ zijn de Tsjechische kuuroorden samen met acht andere spas in zes landen nu officieel werelderfgoed.


Kuuroord Mariánska Lázně

Naast de West-Boheemse spadriehoek bevinden de andere acht spas van de lijst zich in Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Engeland. De kuuroorden zijn bijzonder vanwege de uitzonderlijke architectuur en het fenomeen kuurverblijven, inclusief balneologische procedures. De beroemde kuuroorden van Europa, die grotendeels zijn gebouwd rond natuurlijke minerale bronnen, bloeide aan het begin van de 18e tot de 20e eeuw. Kenmerkend is de combinatie  van behandelingsprocedures met een breed scala aan mogelijkheden om vrije tijd door te brengen.

Kuuroord Karlovy Vary

In Tsjechië zijn de kuuroorden vooral bekend door de verblijven van Johann Wolfgang Goethe, de pianist Fryderyk Chopin en de kiezer Franz Josef I. De spasteden liggen op ongeveer een half uur van elkaar vandaan en zijn omringd door tientallen minerale waterbronnen.

Op de hoofdfoto kuuroord Františkovy Lázně.