18 mei 2024
Thumbnail voor Duurzaam op reis naar Tanzania met Explore Tanzania

Duurzaam op reis naar Tanzania met Explore Tanzania

APELDOORN - Met Explore Tanzania organiseert eigenaresse Marjolijn Pronk duurzame reizen naar Tanzania en Zanzibar met beroemde bestemmingen als het Serengetipark en de Kilimanjaro berg. “Tanzania is een prachtig en avontuurlijk land. De bakermat van de mensheid. Als je de tijd neemt om echt te kijken en te voelen, dan is het een land dat je leven kan veranderen.”


Volgens Explore Tanzania zijn alle reizen op zo’n manier samengesteld dat ze zo duurzaam mogelijk zijn. De touroperator heeft dan ook sinds 2020 het internationale keurmerk Travelife Certified voor duurzaam ondernemen in de reisbranche toegewezen gekregen. Ook zijn ze special partner van Jane Goodall’s Roots & Shoots die zich inzet voor een betere wereld voor mens, dier en milieu.

Duurzaam ondernemen
Het reisbureau doet aan duurzaam ondernemen aan de hand van diverse manieren. Door samen te werken met de lokale bevolking laten ze een gedeelte van de winst terug vloeien naar de lokale gemeenschap. Daarnaast maken ze gebruik van zogenoemde milieuvriendelijke Green Camps die werken op zonne-energie en waar er gebruik wordt gemaakt van een eigen mineraalwatersysteem. Ze organiseren ook veel activiteiten waarbij er geen auto aan te pas komt, zoals wandelsafari’s, kanosafari’s etc. Verder proberen ze het gebruik van plastic zo veel mogelijk te reduceren en compenseren ze hun CO2-uitstoot aan de hand van verschillende initiatieven.

Marjolijn vertelt waarom ze is begonnen met duurzaam ondernemen: “Ik weet als geen ander wat het effect van reizen op de mensen en de natuur van onze bestemming kan zijn. Het is dan ook vanaf aanvang mijn ambitie geweest om wel geweldige reizen te organiseren, waarbij we de positieve impact van toerisme trachten te vergroten maar waarbij we de negatieve impact zo klein mogelijk maken, zodat ook de volgende generaties kunnen genieten van authentieke, avontuurlijke reizen in Tanzania.”

Persoonlijk advies
Het reisbureau is in 2002 opgericht door Marjolijn Pronk die als klein meisje in Tanzania is opgegroeid. Ze geeft dan ook aan elke consument persoonlijk advies. ‘’Tanzania is voor mij een tweede thuis. Het is een heerlijk, veilig en stabiel land met erg vriendelijke en ontspannen mensen. De geuren, de kleuren, het licht, de vergezichten en de luchten zijn er onvergetelijk.’’

Een belangrijk uitgangspunt bij Explore Tanzania is dat er tijdens de reizen voldoende tijd en rust wordt ingebouwd om echt te voelen dat je er geweest bent. Daarnaast staan de kernwaarden unieke belevingen, reizen op maat, buiten zijn, respect voor de natuur & lokale bevolking, ontzorgen, hoge mate van kennis en kwaliteit centraal.

Gespecialiseerd reisbureau
Het reisbureau is naar eigen zeggen gespecialiseerd in reizen op maat naar Tanzania en Zanzibar. ‘’Ik ben begonnen met Explore Tanzania omdat ik de mensen graag Tanzania wilde laten beleven. Toen ik startte organiseerden de reisorganisaties die er waren voornamelijk groepsreizen. Daar wilde ik verandering in brengen. Bij elke klant vroeg ik me af, wat voor mensen zijn het? Waar houden ze van? Daardoor is geen één reis bij ons hetzelfde.”

Voor de mensen die overwegen om een reis naar Tanzania te boeken zegt Marjolijn het volgende: “Tanzania is een prachtig en avontuurlijk land. De bakermat van de mensheid. Als je de tijd neemt om echt te kijken en te voelen, dan is het een land dat je leven kan veranderen. Het is enorm groot en er is zoveel te zien. Tanzania heeft het meeste wild per vierkante kilometer in heel Afrika, waardoor je onvergetelijke avontuurlijke safari’s kunt maken."

Daarnaast geeft ze nog als advies: ''Verdiep je ook in de cultuur van het land en probeer met jouw komst een bijdrage te leveren aan het welzijn van de dieren en de levensomstandigheden van de mensen daar. Want duurzaam reizen reist wel zo prettig.”