16 juni 2024
Thumbnail voor Eerste Nightjet-nachttrein uit Oostenrijk gearriveerd in Amsterdam

Eerste Nightjet-nachttrein uit Oostenrijk gearriveerd in Amsterdam

AMSTERDAM - Rond kwart voor elf dinsdagochtend is de eerste reguliere Nightjet-nachttrein uit Oostenrijk gearriveerd op Amsterdam Centraal. Daardoor is Nederland na vijf jaar weer aangesloten op het Europese slaaptreinennetwerk.


De trein werd bij de aankomst in Amsterdam verwelkomd door staatssecretaris Stientje van Veldhoven en NS-directeur Marjan Rintel. Aan boord zaten onder meer de Oostenrijkse minister van klimaat en mobiliteit en de directeur van de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB).

De Nightjet was het afgelopen jaar al enkele keren in Nederland voor proefritten en om de Oostenrijkse Songfestival-delegatie te vervoeren, maar vandaag is de verbinding echt opgestart. De slaaptrein van de ÖBB rijdt nu dagelijks naar München, Innsbruck en Wenen.

Normaal wordt er in Nederland ook in Utrecht en Arnhem gehalteerd voordat de trein de Duitse grens oversteekt, maar door werkzaamheden aan het spoor is de route de eerste dagen iets anders en wordt er in plaats van in Arnhem in Den Bosch gestopt.

Zowel de ÖBB als de NS presenteren de Nightjet als het milieuvriendelijke alternatief voor het vliegtuig. Tickets zijn beschikbaar vanaf 29 euro voor een zitplaats en 59 euro voor een ligplaats voor een enkele reis van Amsterdam naar Wenen of Innsbruck.

De trein, die onderweg gesplitst wordt in twee delen, vertrekt de komende dagen om 19:02u uit Amsterdam en komt de volgende ochtend om 09:14u aan in Innsbruck en om 09:19u in Wenen.