20 april 2024
Thumbnail voor Ellen Houben begeleidt reizigers met hulpvraag of beperking: ‘Mooi dat je zo kansen kunt bieden’

Ellen Houben begeleidt reizigers met hulpvraag of beperking: ‘Mooi dat je zo kansen kunt bieden’

PANNINGEN - Ellen Houben is meer dan 25 jaar werkzaam als Coach Welzijn en Dagbesteding voor jongeren en volwassenen met niet aangeboren hersenletsel en heeft daarnaast een grote passie voor reizen. Met Trav-ELLEN combineert ze beide werelden met professionele individuele reisbegeleiding voor iedereen met een hulpvraag en/of beperking. In gesprek met Reisbizz.nl vertelt Ellen over haar eigen onderneming.


Ellen heeft een grote passie voor reizen en is met name dol op Italië. “Ik zou het liefst daar een B&B openen, maar daar was mijn gezin het niet mee eens. Ik wilde echt iets met reizen gaan doen, dus toen heb ik de opleiding tot reisleider/hostess gedaan en ben ik van daaruit gaan solliciteren.” Ellen werd aangenomen bij Kras-reizen en heeft met veel plezier busrondreizen begeleid door Europa naast haar werk als Coach Dagbesteding en Welzijn NAH. “Deze combinatie werkte perfect voor mij. Helaas ging de reiswereld op slot door corona en kwam het begeleiden van reizen op de lange baan.”

Toen Ellen begon aan de opleiding tot reisleider/hostess, had ze al het idee om dit te combineren met aangepaste en bijzondere reizen voor mensen met hulpvraag en/of een beperking. “Omdat ik graag kleinschalig wilde werken en een vakantie op maat wilde aanbieden, ontstond het idee om voor mezelf te beginnen. Zo ben ik mezelf gaan aanbieden als professioneel reisbegeleider en is Trav-ELLEN ontstaan.”

Tot in de puntjes geregeld
Voordat de reis plaats vindt, is het belangrijk dat alles goed voorbereid wordt.  “Allereerst moet duidelijk worden wat de wensen van mijn gast zijn. Het kan bijvoorbeeld om een dagje uit of een weekendje weg gaan. Het kan ook een verre reis zijn waar iemand zijn hele leven van heeft gedroomd, maar wat zonder begeleiding niet kan plaatsvinden.” Het behoeft volgens Ellen geen uitleg dat voor zo’n reis alles tot in de puntjes geregeld moet zijn. “En niet te vergeten volgens de wens van mijn gast, de deelnemer bepaalt. Men reist niet met mij, maar ik reis met mijn gast.”

Ook reisagenten en reisbureaus kunnen een beroep doen op de diensten van Ellen. “Het kan goed zijn dat iemand een reis wil maken, maar hier begeleiding bij nodig heeft of om een andere reden niet alleen wil gaan. Dan kan een reisagent mij ook altijd benaderen.”

Bieden van kansen
Het mooiste aspect aan haar werk is volgens Ellen het blij maken van mensen en het bieden van kansen. “Ook het persoonlijke contact vind ik heel fijn. Daar word ik zelf heel blij van. Ik kan mijn twee passies hierin kwijt. Het geeft mij energie en ik heb met Trav-ELLEN de beste combinatie gemaakt.”