20 juli 2024
Thumbnail voor Finnair weegt passagiers voor vertrek vanaf Helsinki Airport

Finnair weegt passagiers voor vertrek vanaf Helsinki Airport

Finnair is deze week op Helsinki Airport begonnen met het wegen van passagiers voorafgaande aan hun vertrek, op vrijwillige basis. De airline zegt met de tijdelijke maatregel een beter beeld te willen krijgen van het totale gewicht aan boord.

Finnair wijst er in een verklaring ten overvloede op dat elk vliegtuig, van elke maatschappij, bij vertrek is gebonden aan een vastgesteld maximum take-off weight (MTOW) dat niet mag worden overschreden. De piloten checken voor vertrek of zij het maximum gewicht niet overschrijden.

Het gewicht van het vliegtuig zelf is van tevoren bekend en dat geldt ook voor de brandstof, de vracht, de ingecheckte bagage en de catering, die allemaal zijn gewogen. Onbekend is hoe zwaar de passagiers en hun handbagage gemiddeld zijn.

Standaard
EASA, het Europese agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, hanteert een gemiddelde standaard voor het gewicht van de reizigers; de meeste airlines houden deze aan. Finnair kiest er daarentegen voor zelf metingen uit te voeren. De carrier zegt zich momenteel te baseren op eigen meetgegevens die teruggaan tot 2017 en wil daarom geüpdatet data hebben, waarmee het bedrijf weer jaren vooruit kan.

De metingen op Helsinki Airport vinden deze maand en opnieuw in april en mei 2024 plaats, daarna niet meer. Passagiers krijgen het verzoek op de weegschaal te gaan staan, maar zijn daartoe niet verplicht. Ze ontvangen evenmin iets voor hun medewerking, behalve een bagagelabel.

Finnair benadrukt dat de verzamelde data anoniem worden opgeslagen en alleen dienen “om de berekeningen voor de optimale balans van het vliegtuig te optimaliseren.” Volgens mededelingen van Finnair hebben veel klanten van het bedrijf tot nu toe meegewerkt aan de weegactie.