26 november 2024
Thumbnail voor Fletcher overgenomen door investeerder Egeria

Fletcher overgenomen door investeerder Egeria

NIEUWEGEIN - De aandeelhouders van Fletcher Hotels hebben hun meerderheidsbelang verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria, waarin de C&A-familie Brenninkmeijer een belang heeft. Fletcher Hotels is met 103 hotels de grootste hotelgroep van Nederland.

De Nederlandse investeerder NIBC en het Luxemburgse Xead verkopen hun minderheidsbelangen aan Egeria; het Fletcher-management blijft aan als aandeelhouders. 

Rob Hermans, de CEO van Fletcher: “Dankzij NIBC en Xead is Fletcher uitgegroeid tot de grootste hotelketen van Nederland. Fletcher is een gezond bedrijf en staat er goed voor.”

Met het eind van de coronamaatregelen in zicht, ziet Fletcher de bezetting stijgen: in de weekeinden zijn de hotels voorlopig voor circa 80 procent volgeboekt. Hermans: “Met Egeria krijgen we een ondernemende aandeelhouder aan onze zijde, die ons zal helpen onze groeiambities verder te verwezenlijken. Zelfs in het afgelopen jaar is Fletcher gegroeid met vier hotels.”

Mark Wetzels van investeerder Egeria: “We zijn bijzonder onder de indruk van het bedrijf dat het team van Fletcher heeft gebouwd en hebben het volste vertrouwen in de toekomst. Wij zijn dan ook verheugd dat we als nieuwe aandeelhouder een bijdrage kunnen leveren aan de volgende fase van Fletcher Hotels. De hotelketen is een goed geleid bedrijf.” 

Fletcher Hotels wil de komende jaren groeien naar meer dan 150 hotels in Nederland en heeft daarnaast internationale ambities, naar verluidt wil de keten oostwaarts expanderen.

De Fletcher Hotel Group werd in 1994 opgezet door Chris Luken, bedenker en op dat moment eigenaar van de Hotelbon. Het vastgoed werd aangeschaft door investeerders en Luken deed de exploitatie. Later investeerde de Rabobank mee in de hotels.

Het eerste hotel binnen de groep bevond zich op Texel. Daarna voegde Luken veel hotels aan zijn groep toe. Aanvankelijk vooral hotels die door zelfstandige ondernemers werden gerund en bijvoorbeeld met opvolgingsproblematiek te maken hadden of waarin via een opknapbeurt moest worden geïnvesteerd. Vaak waren dat hotels die Luken al kende van zijn Hotelbon-concept. 

Na deze overnames brak de tijd aan om hotels nieuw te bouwen, zoals het Nautisch Kwartier in Huizen en in Amsterdam, aan de A2. Na 22 jaar vond Luken het mooi geweest en verkocht zijn imperium aan Rob Hermans, die toen al actief was als algemeen directeur van Fletcher.