SCHIPHOL - Mensen die op Schiphol werken maken zich in toenemende mate zorgen over de werkdruk en de veiligheid op de luchthaven. Dat blijkt uit een peiling van de FNV. “De zorgen die wij eerder constateerden kwamen bijna allemaal uit”, aldus campagneleider Joost van Doesburg.
De nieuwe peiling, die volgt op eerder onderzoek waarin ook al aan de bel werd getrokken door werknemers, laat zien dat een ruime meerderheid van de respondenten zich grote zorgen maakt. Maar liefst 95 procent maakt zich zorgen om de hoge werkdruk, 83 procent om het hoge ziekteverzuim, 72 procent over de veiligheidsrisico’s voor het personeel en 80 procent verwacht vertragingen. Van Doesburg: “De uitkomsten laten zien dat de maatregelen die Schiphol heeft aangekondigd, de zorgen bij werknemers nog onvoldoende hebben weggenomen.”
Aan respondenten is ook gevraagd of er op dit moment op hun afdeling genoeg mensen zijn om het werk op een veilige en verantwoorde manier te kunnen uitvoeren. Niet minder dan 85 procent zegt dat dit niet het geval is. Voor onderwerpen als vertragingen, wachtrijen en problemen met bagage is het percentage dat zich zorgen maakt hoger dan bij de vorige peiling. “Zorgwekkend is daarnaast dat 42 procent zich zorgen maakt over de veiligheid van passagiers en vluchten.”
De zorgen over de veiligheid zijn het grootst onder respondenten die in hun werk rechtstreeks contact hebben met passagiers. Een medewerker van de passageafdeling van KLM zegt: “Het is ongekend, de situatie op Schiphol. Extreem zorgelijk. Voor personeel, voor passagiers. Werken in een ongekend stressvolle en vaak niet veilige, agressieve, onwerkbare situatie als frontline staff. Wij moeten alles oplossen en krijgen dit dus dagelijks op ons dak.”
Vluchten annuleren
Het recent afgesloten Schipholakkoord heeft een positief effect op het aantal werknemers op Schiphol. De uitstroom is gestopt, de instroom en het aantal mensuren is vergroot. “Maar er blijft een personeelstekort. Een deel van de werknemers ziet in het permanent verlagen van het aantal vluchten daar een oplossing voor. Als het een chaos blijft, moet Schiphol op korte termijn in ieder geval nog meer vluchten gaan annuleren. De veiligheid en gezondheid van werknemers en reizigers moet altijd op één staan”, aldus Van Doesburg.