19 juli 2024
Thumbnail voor Fred van Eijk ontdekt Indonesië: ‘Het stond al jaren op mijn wenslijst’

Fred van Eijk ontdekt Indonesië: ‘Het stond al jaren op mijn wenslijst’

Van kinds af aan droomde Fred van Eijk, founder en managing director Travel Counsellors Nederland en België, ervan om Indonesië eens echt te ervaren. De droom werd werkelijkheid tijdens een 14-daagse individuele rondreis naar Sumatra en Java. Fred vertelt aan Reisbizz Magazine zijn verhaal.


“Ik heb me afgevraagd waarom deze bestemming al tientallen jaren op mijn wensenlijst stond. Dat bracht me terug naar de mooie herinneringen van de Nederlandse literatuur die ik op de middelbare school las, zoals Multatuli, Louis Couperus, Hella Haasse, Yvonne Keuls en Adriaan van Dis. De sfeer, geuren en smaken kwamen binnen. Ook had ik op de middelbare school veel goede vrienden met Indische roots. Ik genoot van de verhalen, de gastvrijheid en het lekkere eten bij hen thuis. En ik ga nog steeds wekelijks naar de toko om eten te halen. De televisieserie De Stille Kracht maakte in de jaren ‘70 veel indruk en opgroeiend in Den Haag ging ik ieder jaar naar de Pasar Malam, nu Tong Tong Fair op het Malieveld. Zeker herkenbaar voor veel generatiegenoten”, vertelt Fred.

Orang-oetans spotten in het wild
Na een comfortabele vlucht met Etihad Airways via Dubai, komt Fred aan op de luchthaven van Jakarta. “Een vertegenwoordiger van het FM7 hotel staat op mij te wachten en met de gratis shuttle ben ik in een kwartier in het hotel. De volgende ochtend neem ik de shuttle voor een binnenlandse vlucht naar Medan, de hoofdstad van Sumatra. Daar ontmoet ik mijn eigen gids en chauffeur. Na een prachtige rit kom ik ‘s middags aan bij Bukit Lawang Eco Lodge aan de rand van het nationale park waar ik de volgende dag een onvergetelijke en stevige wandeling maak om oog in oog te komen te staan met de indrukwekkende orang-oetans in het wild. Wat een belevenis.”

Door naar Java
De reis gaat van Sumatra naar Bandung.  “Dit is een bruisende stad met een grote jonge generatie, veel koloniale architectuur en de levendige Braga straat is de plek om in de avond uit te gaan of overdag een goede koffie in een hip tentje te nuttigen. Het moderne Javenalla hotel is gunstig gelegen en het ontbijt op het dakterras iets om niet over te slaan.”

Vanuit Bandung neemt Fred de trein naar Yogyakarta. "De trein is zeer schoon, op tijd en heel comfortabel. Yogyakarta heeft veel te bieden. Het paleis van de sultan, de koninklijke baden, het hindoe tempelcomplex Prambanan en natuurlijk als één van de vele hoogtepunten het boeddhistische tempelcomplex Borobudur. Ik slaap in het bijzondere Greenhost Boutique hotel. Met de moestuin op het dak en om de hoek van levendige straatjes met leuke restaurants zoals Via Via en Masama by Kamil."

Wil jij meer lezen over de reis van Fred door Indonesië? Lees dan het volledige artikel waarin hij je ook nog handige tips geeft.