14 april 2024
Thumbnail voor Functie-inhoud blijkt het meest belangrijk voor professionals in de reisbranche

Functie-inhoud blijkt het meest belangrijk voor professionals in de reisbranche

Wanneer je ervoor kiest om in de reiswereld te werken is één ding zeker: je komt terecht in een innovatieve en dynamische omgeving waar geen dag hetzelfde is. Reisbizz plaatst iedere vrijdag een poll op LinkedIn en vandaag delen we het resultaat van de poll van vorige week: 'Wat is voor jou het meest belangrijk in je carrière binnen de reisbranche?'

De vier antwoorden waaruit de stemmers konden kiezen in onze poll waren: arbeidsvoorwaarden, functie-inhoud, hybride werken en goede werk/privé balans. Deze elementen zijn allemaal belangrijke overwegingen voor professionals bij het kiezen van een baan of bij het beoordelen van hun huidige werkervaring. Maar, wat houden deze zaken nu daadwerkelijk in? Tijd om eens naar elk van deze zaken te kijken:

 1. Arbeidsvoorwaarden: Dit kan vele verschillende elementen omvatten, maar typische arbeidsvoorwaarden zijn onder meer salaris, vakantiedagen, pensioenregelingen, verlofregelingen, flexibiliteit in werkuren, bonussen, enzovoort. Het gaat dus om wat een je als werknemer of ondernemer verkrijgt in ruil voor het verrichten van arbeid. Concreet: uren en euro's.
 2. Functie-inhoud: Hierbij gaat het om taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden die verbonden zijn aan een specifieke functie binnen een organisatie of als je ZRA bent, je eigen bedrijf.
  Concreet: hoe ziet je werkweek er uit, en wat is de mate van de voldoening die dit geeft?
 3. Hybride werken: Bij hybride weken heb je de mogelijkheid om zowel op kantoor als op afstand, bijvoorbeeld vanuit huis of bestemming, te werken. Het combineert dus elementen van zowel traditioneel kantoorwerk als remote werken.
  Concreet: flexibiliteit in werklocatie, communicatiemiddelen en -methoden.
 4. Goede werk/privé balans: Dit is het evenwicht tussen de tijd en energie die wordt besteed aan werk en de activiteiten in je persoonlijke leven. Concreet: een goede werk/prive balans houdt in dat je naast je werk voldoende tijd hebt voor familie, vrienden, hobby's, ontspanning en natuurlijk reizen.

  De uitslag van de poll is helder, 'functie-inhoud' is voor onze stemmers blijkbaar veruit de belangrijkste reden voor een baan of ondernemerschap binnen de reisbranche. Maar liefst 36 procent van de stemmers gaf aan dit het belangrijkst te vinden. Op een gedeelde tweede plek staan arbeidsvoorwaarden en een goede werk/privé balans.

  Tekst gaat verder onder de foto

Functie- inhoud
Reisbizz belde met een van de stemmers, TUI at Home ZRA Mariza Derksen, om te vragen naar haar overwegingen. Mariza heeft voor de branche gekozen omwille van functie-inhoud. Ze is 15 jaar reisbureaumanager geweest en is nu ZRA, maar heeft ook zes jaar buiten de branche gewerkt. "Ik heb het echt geprobeerd, maar ondanks betere arbeidsvoorwaarden en hybride mogen werken bij mijn vorige parttime baan in de hypoheekverzekeringen, ren ik steeds weer terug de branche in", vertelt Mariza. "De mix van taken, het maken van complexe boekingen, klantcontact en het speuren naar de nieuwste reistrends, dat samen biedt me de uitdaging die ik nodig heb."

Vrijheid blijheid
Toch wordt voor Mariza 'functie-inhoud' op de voet gevolgd door 'een goede werk/privé balans geeft ze aan. "In het verleden werkte ik fulltime waarvan de helft in loondienst, maar dat was eigenlijk niet goed meer te combineren met mijn gezin. Ook niet met het maken van studiereizen trouwens, ik vond het vrij vragen echt steeds lastiger worden. Thuiswerken betekent immers nog steeds je uren maken achter je laptop. Dan merk je dat een goed salaris echt niet het belangrijkste is. Geen vrijheid, dat is iets waar ik gewoon niet zo goed op ga en dus niet blij van word."

Samenwerken met collega's
Op de vraag of Mariza het werken met collega's niet mist nu ze niet meer in een team werkt zoals op het reisbureau zegt ze heel gedecideerd "Nee, want al werk ik voor mezelf, ik heb zeker wel collega's. Ik zit in een WhatsApp groep met acht collega's waar ik dagelijks contact mee heb. We sparren veel, helpen elkaar en spreken zelfs eens per kwartaal af om elkaar te zien. Het is altijd gezellig. Misschien wel zo gezellig dat ik kan zeggen dat mijn collega s mijn vriendinnen geworden zijn."

Toekomst
"Mijn plan is om de komende jaren zeker te blijven doen wat ik nu doe. Natuurlijk zou het mooi zijn om nog verder te groeien op gebied van inkomsten, daar moet ik als commerciële ZRA eerlijk in zijn. Maar, niet ten koste van alles: ik bepaal zelf welke aanvragen ik wel of niet aanneem en of het past in mijn planning. 'Nee' zeggen doe ik alleen niet snel, en een klantenstop past ook niet bij mij. Ik blok genoeg tijd voor mezelf mijn gezin, dus geen zorgen over mij hoor" zegt ze lachend.

Eind maart zullen de klanten van Mariza wel wat meer geduld moeten hebben dan normaal. Ze vertrekt 23 maart namelijk samen met TUI at Home collega Karin Klijn voor een aantal dagen naar Bonaire om vrijwilligerswerk te doen in een opvang voor honden. "Daar vertel ik jullie na thuiskomst heel graag meer over" sluit Mariza af.

Heb jij de Reisbizz App al? Download onze gratis app in de Google Play Store of Apple App Store en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.