22 mei 2024
Thumbnail voor Geen Boeing 737 MAX 9’s in EU aan de grond na incident

Geen Boeing 737 MAX 9’s in EU aan de grond na incident

Europese maatschappijen hoeven geen Boeing 737 MAX 9's aan de grond te houden na een recent incident met een MAX 9 in de VS. Dat heeft de Europese luchtvaartautoriteit EASA laten weten, nadat de Amerikaanse FAA een inspectie beval van meer dan 170 vliegtuigen van dit type wereldwijd. EASA heeft de oproep van de FAA overgenomen, maar zegt dat maatschappijen in de aangesloten landen in Europa geen vliegtuigen hebben met dezelfde nooddeurconfiguratie.

Aanleiding van de FAA-aankondiging is een incident vrijdag bij de luchthaven van Portland in het noordwesten van de Verenigde Staten, met een Alaska Airlines-toestel, waarbij een paneel met daarachter een inactieve nooddeur (een plug) plotseling verdween na het opstijgen.

In Nederland heeft Corendon Dutch Airlines twee MAX 9's in de vloot. Een woordvoerder zei eerder al dat die vliegtuigen een andere configuratie hebben, waarbij alle nooddeuren wel in gebruik zijn (vanwege het grotere aantal stoelen aan boord), en dat daarom bij hen het probleem niet speelt. Fabrikant Boeing heeft Corendon al verzekerd dat het aan de grond houden van de toestellen niet nodig is.

Ook de Britse Civil Aviation Authority heeft al aangegeven dat er in het Verenigd Koninkrijk geen 737 MAX 9 staat geregistreerd. Wel hebben de Britten buitenlandse maatschappijen opgeroepen om de inspectie uit te voeren voordat zij door Brits luchtruim vliegen.

United Airlines
In andere landen worden maatschappijen wel getroffen. Zo laat het Amerikaanse United Airlines voorlopig al zijn 79 vliegtuigen van het type niet vertrekken. Het Panamese Copa Airlines laat 21 vliegtuigen nakijken en Turkish Airlines houdt vijf toestellen aan de grond totdat ze zijn onderzocht.

Het gaat om de grootste ingreep voor de Boeing 737 MAX sinds toestellen van dat type na twee vliegtuigcrashes wereldwijd lange tijd uit de luchtruimen werden geweerd. In 2018 en 2019 kwamen bij ongelukken met 737 MAX-vliegtuigen in totaal 346 mensen om het leven. Daarna moest Boeing technische aanpassingen doorvoeren. De kwestie kostte het concern vele miljarden dollars.