20 juli 2024
Thumbnail voor ‘Gevaccineerde reizigers kunnen al na 1 prik reizen met Europees coronapaspoort’

‘Gevaccineerde reizigers kunnen al na 1 prik reizen met Europees coronapaspoort’

BRUSSEL - Ook reizigers die nog niet volledig gevaccineerd zijn, maar wel hun eerste prik hebben gehad, kunnen straks met het Europese coronapaspoort binnen Europa reizen zonder een test te hoeven doen. Dat melden ingewijden aan onder meer het ANP. Hoewel één prik nog geen volledige bescherming biedt, zou de bescherming al wel voldoende zijn.


Daarover zijn de Europese lidstaten en het Europees Parlement het eens. Het gaat specifiek om mensen die gevaccineerd worden met Pfizer, Moderna en AstraZeneca: zij krijgen twee prikken. Van het Janssen-vaccin is er überhaupt maar één prik nodig.

Door het vaccinatiebewijs al na één prik beschikbaar te stellen, kunnen er komende zomervakantie veel meer reizigers op pad zonder test. Volgens de planning van het Nederlandse kabinet moet elke volwassene uiterlijk begin juli zijn eerste prik kunnen krijgen. De tweede prik komt voor een groot deel van de bevolking, met name de jongeren, pas aan het eind van de zomer.

Het streven is nu om het Europese coronapaspoort, het Digital Green Certificate, eind juni in te voeren. Dit ‘paspoort’, in de vorm van een app of een papier, maakt het voor reizigers eenvoudiger om aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of immuun zijn door besmetting. Daarmee zouden zij volgens de plannen vrij door Europa moeten kunnen reizen.

Hoewel lidstaten qua restricties de vrijheid hebben om ervan af te wijken, door bijvoorbeeld toch een quarantaineplicht aan te houden voor reizigers met een coronapaspoort, is de verwachting dat dit niet zal gebeuren. Voor veel landen is het toerisme een zeer belangrijke inkomstenbron.