7 september 2024
Thumbnail voor Herdenking slachtoffers MH17 bij monument tien jaar na vliegramp

Herdenking slachtoffers MH17 bij monument tien jaar na vliegramp

Bij het Nationaal Monument in Park Vijfhuizen bij Schiphol worden de slachtoffers herdacht van de vliegramp met de MH17, die zich woensdag precies tien jaar geleden voltrok. Bij de plechtigheid zijn koning Willem-Alexander en premier Dick Schoof aanwezig, de minister-president houdt een speech.

De herdenking wordt bijgewoond door zo'n 1500 mensen: nabestaanden van de slachtoffers, diverse Nederlandse bewindspersonen en vertegenwoordigers vanuit onder meer Maleisië, Australië, het Verenigd Koninkrijk, België en Oekraïne. Uit de eerste vier landen zaten er ook mensen in het vliegtuig, onder wie de Maleisische bemanning. De plechtigheid wordt muzikaal ondersteund door het Radio Filharmonisch Orkest.

Tijdens de herdenking, die rond 14.00 uur begint, worden de namen van de 298 slachtoffers voorgelezen. Ook wordt twee minuten stilte gehouden. Het Nationaal Monument MH17, waarbij de dienst wordt gehouden, werd geopend in 2017, precies drie jaar na de vliegramp. Op het terrein werd voor elk slachtoffer een boom geplant.

Na het defilé spreken de koning en de premier met nabestaanden en betrokkenen.

Vlucht MH17, die vanuit Amsterdam onderweg was naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 boven Oekraïne uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 mensen aan boord, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.