15 juli 2024
Thumbnail voor IATA: toename fysiek geweld reden tot grote bezorgdheid

IATA: toename fysiek geweld reden tot grote bezorgdheid

GENÈVE - IATA maakt zich grote zorgen over de sterke toename van het aantal incidenten met onhandelbare passagiers. Ten opzichte van 2019 is sprake van een verdubbeling, meldt IATA-topman Willie Walsh. "Onaanvaardbaar", vindt de Ier. Met name het verplicht dragen van mondmaskers leidt regelmatig tot incidenten aan boord.


Vooral in de Verenigde Staten is sprake van een enorme toename van het aantal gevallen van ontoelaatbaar gedrag van passagiers, in sommige gevallen zelfs leidend tot ernstige mishandeling van cabinepersoneel.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA meldde onlangs dat van de 3100 incidenten met onhandelbare passagiers tot nu toe dit jaar, er 2350 gerelateerd zijn aan reizigers die weigerden zich aan de federale mondkapplicht te houden.

De mondkapplicht mag dan impopulair zijn, toch kan deze op de goedkeuring van 83 procent van de reizigers rekenen. Dat blijkt uit een onderzoek van IATA onder 4700 reizigers in elf landen. Een nog groter aantal (86 procent) is voor een stricte handhaving van die maatregel. Tegelijkertijd vindt ook een meerderheid dat de mondkapplicht zo snel mogelijk beëindigd moet worden.

Vertrouwen in hygiëne
Uit het IATA-onderzoek blijkt verder dat een meerderheid van de reizigers vertrouwen heeft in de hygiëne aan boord. Van de ondervraagden is 85 procent van mening dat vliegtuigen goed worden gereinigd en gedesinfecteerd. 65 procent gelooft dat de lucht in vliegtuigen net zo schoon is als in een operatiezaal.

Van degenen die sinds juni 2020 per vliegtuig hebben gereisd zei 86 procent zich dankzij coronamaatregelen veilig te voelen aan boord. 89 procent vindt dat de beschermende maatregelen goed worden geïmplementeerd en 90 procent is van mening dat het personeel zorgt voor een goede naleving van de maatregelen.

Het gedoe rond coronaprotocollen, papierwerk, testen en onzekerheid over regels zorgen wel nog voor veel frustratie. Een overgrote meerderheid (89 procent) vindt dat regeringen vaccinatie- en testcertificaten moeten standaardiseren.

Wake up call
“Deze reacties zouden een wake up call moeten zijn voor regeringen dat ze zich beter moeten voorbereiden op een herstart”, zegt Walsh. Bijna twee derde van de respondenten is van plan om binnen enkele maanden nadat de pandemie onder controle is (en de grenzen zijn geopend) het reizen te hervatten. Na zes maanden verwacht bijna 85 procent weer op reis te gaan.

“Om drukte op luchthavens en bij grenscontrole-autoriteiten te voorkomen, moeten regeringen ermee instemmen om op papier gebaseerde processen te vervangen door digitale oplossingen zoals de IATA Travel Pass voor vaccin- en testdocumentatie”, aldus Walsh.