1 maart 2024
Thumbnail voor IATA-topman: zomerseizoen dreigt opnieuw in het water te vallen

IATA-topman: zomerseizoen dreigt opnieuw in het water te vallen

GENÈVE - “We gaan de goede kant op, maar de situatie is nog lang niet zoals die zou moeten zijn. De maand juni is normaliter de start van het hoogseizoen, maar luchtvaartmaatschappijen vervoerden slechts een vijfde van het aantal reizigers ten opzichte van 2019”, zegt IATA-topman Willie Walsh.


Uit maandcijfers van de wereldluchtvaartorganisatie blijkt dat het aantal passagierskilometers in juni maar liefst 61 procent lager lag dan in dezelfde periode in 2019, het tijdperk voor de coronacrisis. Dat percentage is weliswaar minder dramatisch dan in juni 2020, maar nog steeds te laag. “Dit is geen herstel, dit is een slepende crisis die is veroorzaakt door een passieve overheid”, aldus Walsh.

Hij is bijzonder kritisch op het overheidshandelen. “Veel van hen volgen niet de beschikbare data van wetenschappers om de vrijheid om te reizen aan de mensen terug te geven. Ondanks het stijgende aantal gevaccineerden en de toenemende mogelijkheden om reizigers te testen dreigen we opnieuw een zomerseizoen in het water te zien vallen.”

Walsh pleit onder andere voor het openstellen van de trans-Atlantische markt, en dan met name routes tussen de VS en Groot-Brittannië. Ook wil hij een consequent Europees beleid, aangezien de willekeur in reisadviezen volgens hem desastreus is voor de reisbranche.