5 maart 2024
Thumbnail voor IJsland verwacht kleine vulkaanuitbarsting, vliegverkeer niet in gevaar

IJsland verwacht kleine vulkaanuitbarsting, vliegverkeer niet in gevaar

KEFLAVIK - De IJslandse overheid verwacht op korte termijn een kleine vulkaanuitbarsting op het eiland. Die kan kort hinder veroorzaken voor Keflavik Airport, maar een chaos voor het internationale vliegverkeer is volgens het IJslandse ministerie van Buitenlandse Zaken niet waarschijnlijk.


IJsland ligt op de grens van de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen, waardoor het land een hotspot is voor vulkanische activiteit. Dat vertaalt zich onder andere in een gevarieerd natuurschoon, geisers, vulkanen en warmwaterbronnen.

Eind februari werd een schok van 5,7 op de schaal van Richter genoteerd, gevolgd door een serie kleinere aardbevingen in het zuidwesten van IJsland, op twintig kilometer afstand van Keflavik Airport. Dat is de grootste luchthaven van het land, en thuisbasis van Icelandair.

Seismologen houden de aardbevingen in de gaten en voorspellen een kleine eruptie. “In tegenstelling tot de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 zal die niet leiden tot een grote aswolk. Maar door de nabijheid van Keflavik Airport kan het gebeuren dat die luchthaven tijdelijk gesloten moet worden”, aldus het ministerie in een verklaring.

De IJslandse aswolk van 2010 is berucht in de luchtvaart. Door asdeeltjes in de lucht werd het luchtruim boven Europa dagenlang gesloten, waardoor tienduizenden vluchten uitvielen en reizigers strandden.