16 juni 2024
Thumbnail voor Klimaatactivisten demonstreren op Schiphol

Klimaatactivisten demonstreren op Schiphol

SCHIPHOL - Zoals aangekondigd, is zaterdag rond 11 uur het klimaatprotest van start gegaan op Schiphol. Enkele honderden klimaatactivisten, onder aanvoering van Extinction Rebellion en Greenpeace, demonstreren bij en in Schiphol Plaza tegen de vervuiling van de luchtvaart en voor het stevig inkrimpen van de luchthaven.


Er wordt gezongen en er zijn spandoeken en protestborden te zien met teksten als 'Hey Schiphol Group, hoe geef jij onze aarde door?' en 'Verander het politieke klimaat'. Ook houden ze kartonnen blauwe vliegtuigjes en kartonnen treinen in de lucht met daarop de teksten 'Betaalbaar ov' en 'Stop vervuilen'.

Een deel van de demonstranten heeft rond het middaguur korte tijd een weg geblokkeerd. De blokkade bij de in aanbouw zijnde A-pier werd om 12.30 uur beëindigd toen de organisatie opriep over de weg, de Handelskade, in een protestmars weer terug te lopen naar Schiphol Plaza, waar de manifestatie van antiluchtvaartclubs en omwonenden ook begon.

Ruim honderd demonstranten houden een 'zitactie' en lawaaiprotest in Schiphol Plaza.  De veelal jonge demonstranten zitten in een grote groep op de vloer van het winkelgebied en worden omringd door vele meezingende en meeklappende sympathisanten. Begeleid door trommels en triangels zingen de deelnemers van de sit-in over meer treinen, de groei van bomen en minder vliegtuigen: "We are unstoppable, another world is possible". Ook eisen ze 'climate justice'.

De beveiliging van Schiphol laat de actievoerders in Schiphol Plaza met rust, beveiligers houden op afstand een oogje in het zeil.

De nieuwe Schiphol-topman Ruud Sondag zei vrijdag dat de klimaatactivisten welkom zijn, maar dat ze het wel netjes moeten houden en niet de orde moeten verstoren.

Greenpeace heeft eerder gedemonstreerd op Schiphol. In 2019 werd een actie met honderden demonstranten op de luchthaven beëindigd na een noodbevel van de burgemeester. Dit jaar oordeelde de rechter dat dat protest ten onrechte werd beperkt en beëindigd.

Update 13:00u: Elders op de luchthaven, op Schiphol Oost, zijn klimaatactivisten het airside-terrein binnengedrongen en hebben zich aan privéjets vastgeklampt om te voorkomen dat ze vandaag nog opstijgen. De marechaussee is de activisten daar nu aan het verwijderen en arresteren.