14 april 2024
Thumbnail voor KLM-directeur ziet nog geen teruggang in boekingscijfers

KLM-directeur ziet nog geen teruggang in boekingscijfers

ORANJESTAD – KLM Nederland-directeur Bas Gerressen ziet op dit moment nog geen teruggang in de groei van de verkoop van het aantal vliegtickets bij zijn luchtvaartmaatschappij. Geopolitieke spanning en een woekerend hoog inflatiecijfer hebben nog geen negatieve impact op de bereidheid zakelijk en voor andere doeleinden het vliegtuig te pakken.


In 2023 verwacht Gerressen dat KLM op een capaciteitsniveau van rond de 90 procent van 2019 uitkomt. De omzet groeit op dit moment relatief iets sneller vanwege een hogere vraag de afgelopen maanden in combinatie met het nog niet volledig op kunnen bouwen van de beschikbare capaciteit.

Zakelijk vervoer stabiel
“Op dit moment zien we dat het zakelijk vervoer stabiel is. Hoe we verder groeien zal vooral afhangen van de groei van het leisure vervoer. Die is het afgelopen jaar heel goed. Noord-Amerika en het Caribisch gebied doen het erg goed”, zegt hij in een exclusief gesprek met dit medium. Gerressen houdt wel rekening met verschillende scenario's vanwege toenemende inflatie, dreigende recessie en geopolitieke ontwikkelingen.

“Ik ben verder heel positief over het feit dat we weer non-stop naar Tokio gaan vliegen. Er is een grote Japanse gemeenschap rond Schiphol. Ze staan in nauw contact met ons en vragen ons de verbinding met Japan sterk te houden. Verder gaan we het aantal vluchten naar Los Angeles uitbreiden naar 10 per week. Ook Kaapstad laat een dusdanige positieve ontwikkeling zien zodat we aan de vier dag-vluchten drie wekelijkse nacht-vluchten toevoegen”, vervolgt hij.

KLM ziet niets in het terugdringen van het aantal vluchten op Schiphol naar 440.000 starts en landingen zoals minister Harbers enige maanden geleden bekend maakte. “Wij zijn in nauw contact met ambtenaren van het ministerie om te ondersteunen bij de inzichten rond zuinigere vliegtuigen en investering in zaken als SAF die kunnen helpen de doelen te bereiken”, besluit hij.

Bas Gerressen volgde bij KLM op 1 oktober 2021 Harm Kreulen op. Hij was daarvoor SVP Noord-Amerika. Gerressen is sinds 1999 in dienst van KLM en heeft uitgebreide commerciële ervaring opgedaan in eerdere functies. Van zijn 23-jarige dienstverband is Gerressen 11 jaar in het buitenland werkzaam geweest.