7 september 2024
Thumbnail voor KLM en aanstaand zusterbedrijf SAS gaan nauw samenwerken op vluchten in Europa

KLM en aanstaand zusterbedrijf SAS gaan nauw samenwerken op vluchten in Europa

KLM heeft een belangrijke overeenkomst gesloten met het Scandinavische SAS voor het gezamenlijk uitvoeren van vluchten binnen Europa. Ook Air France is bij de deal betrokken. Moederconcern Air France-KLM kondigde eind vorig jaar aan SAS te willen overnemen.

Air France-KLM neemt SAS samen met investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind grotendeels over. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep krijgt in eerste instantie 19,9 procent van de aandelen in handen, maar wil later een meerderheidsbelang in de Scandinavische luchtvaartmaatschappij.

Skyteam
Op 1 september verlaat SAS luchtvaartalliantie Star Alliance, om zich aan te sluiten bij SkyTeam van onder andere Air France en KLM. Per die datum gaan de drie maatschappijen nauw samenwerken op het gebied van vluchtuitvoering, zo maakten de partijen donderdag bekend.

SAS mag onder eigen naam tickets gaan verkopen op Europese vluchten van Air France en KLM. In totaal gaat het om 33 routes via Schiphol en Charles de Gaulle Airport bij Parijs. Andersom krijgen Air  France en KLM toegang tot 33 aanvullende bestemmingen in Noord-Europa via SAS-hub Kopenhagen.

Op dit moment vliegt SAS 65 keer per week van haar hubs Kopenhagen, Oslo en Stockholm naar Schiphol en 44 keer per week naar Parijs.

SAS wordt geleid door de Nederlandse CEO Anko van der Werff.