ORANJESTAD - KLM bestaat 103 jaar, en viert haar verjaardag zoals altijd met de onthulling van een Delftsblauw huisje. Deze keer vindt de plechtigheid plaats op Aruba, waar CEO Marjan Rintel en een selecte groep media, waaronder een journalist van dit platform, speciaal voor naar het eiland zijn afgereisd.
“Ik weet niet of KLM’ers bij de start in 1919 hadden kunnen bedenken dat 103 jaar later de verjaardag van KLM nog steeds zou worden gevierd. Dit keer zelfs op het prachtige Aruba waar we al bijna vijftig jaar naar toe vliegen en waar we vandaag met elkaar de start van honderd jaar luchtvaart op het eiland vieren. We hebben als KLM in de afgelopen eeuw veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt. We zijn onze verjaardag op 7 oktober altijd blijven vieren, omdat daar reden toe is: KLM is een prachtig bedrijf, dat Nederland met de wereld verbindt. Daar mogen we trots op zijn”, aldus Rintel.
Historisch huisje
Over huisje 103: deze keer is gekozen voor de miniatuurversie van een huis dat op een bijzondere locatie staat: het huis van de familie Ecury op Aruba. Volgend jaar viert Aruba 100 jaar luchtvaart op het eiland en het huis – dat nu onderdeel is van het Nationaal Archeologisch Museum van Aruba – staat dicht bij de plek waar het eerste vliegtuig landde. Bovendien heeft de familie Ecury een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de luchtvaart op het eiland. De familie genoot sociaal en zakelijk groot aanzien.
Hun zoon Nicasio ‘Dundun’ Ecury bouwde vanuit hier zijn zakenimperium uit en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de luchtvaart op het eiland. Zijn zoon Boy Ecury ging studeren in Nederland en groeide uit tot een verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd hij verraden en gefusilleerd. Sinds 2009 is het huis onderdeel van het Nationaal Archeologisch Museum van Aruba. Het middelpunt van het museum is het gebouw uit 1929 met een façade met klassieke elementen, Caribische peperkoekdetails en lokale decoratieve elementen. De architect, Dada Picus, creëerde op een unieke en statige manier een harmonieus geheel.
“We zijn enorm trots op ons cultureel erfgoed en voelen ons daarom zeer vereerd dat dit iconische herenhuis, het Ecury-complex, is gekozen als het volgende miniatuurhuis van KLM. We zijn zeer vereerd dat het culturele erfgoed van Aruba nu wereldwijd naar alle KLM-bestemmingen zal reizen”, aldus Agustin Vrolijk, waarnemend Gouverneur van Aruba.
Lange relatie KLM en Aruba
In december 1934 vloog de 'Snip', een driemotorige KLM-Fokker F.XVIII, in zeven dagen van Amsterdam via Marseille, Alicante, Casablanca, Porto Praia, Paramaribo en La Guaria naar Curaçao. Deze eerste trans-Atlantische vlucht van KLM was technisch alleen mogelijk met diverse tussenstops, een aangepaste cabine en zonder passagiers. De vlucht was bedoeld om een vliegtuig op de Antillen te stationeren. Op 23 december maakte de 'Snip' haar eerste 'touch down' op Aruba.
Op 19 januari 1935 vond de openingsvlucht plaats van de geregelde luchtdienst Curaçao - Aruba. Dit was de eerste lijndienst van het KLM West-Indisch Bedrijf (WIB). Op 11 februari 1974 werd er een vaste, rechtstreekse verbinding ingesteld tussen Amsterdam en Aruba, die nu dagelijks wordt uitgevoerd.
Honderd jaar luchtvaart op Aruba
Het is volgend jaar honderd jaar geleden dat er voor het eerst een vliegtuig op Aruba landde. Inmiddels heeft de luchtvaart voor een sterke verbinding gezorgd van Aruba met de rest van de wereld. Dit heeft grote impact op de lokale economie, die nu grotendeels draait op het toerisme. Aruba Airport ontvangt inmiddels per jaar ongeveer 2,5 miljoen reizigers.
“Onze viering van honderd jaar luchtvaart op Aruba in 2023 kon niet beter worden gestart dan met dit geschenk van KLM - het toevoegen van een Arubaans miniatuurhuis aan hun collectie. We zijn erg trots op de keuze die is gemaakt voor het Ecury Huisje als een van Aruba's meest gekoesterde erfgoedsites. Dit huis zal een Arubaans tintje geven aan de grote collectie miniatuurhuisjes van KLM, het belang van ons cultureel erfgoed beschermen en promoten en als zodanig bijdragen aan het culturele doel van duurzame ontwikkeling voor het eiland”, aldus Joost Meijs, de Nederlandse CEO van Aruba Airport.